Hlavní obsah

Chevrolet vyvinul armádní speciál poháněný vodíkem

Armádní zakázky bývají ty největší a nejlukrativnější, zvlášť když jde o armádu USA. A tak Chevrolet připravil speciál s názvem ZH1, který zaujme především pohonem. Jeho médiem, které mu pomáhá v pohybu, je vodík.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Colorado ZH2

Článek

Není to jen takové plácnutí do vody, že by se mohla armáda třeba chytit na vějičku. General Motors už pěkně dlouho spolupracuje s armádním vývojovým oddělením (TARDEC), se kterým už společně vyvinuli bezpilotní podmořské plavidlo UUV. To je poháněno palivovými články.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Colorado ZH2

Foto: Chevrolet

Chevrolet Colorado ZH2

Stejnou technikou, akorát v jiných rozměrech, je vybaven pak tenhle vůz. Základem je Chevrolet Colorado, ale s ohromnými změnami. Už základní rám byl posílen, aby zvládl provoz v nejnáročnějším terénu. Stejně tak byly vyměněny nápravy. Karoserie vysoká 1,98 m a široká 2,03 m colorado připomíná už jen vzdáleně.

Pod kapotou pak je blíže nespecifikovaná elektrická pohonná jednotka, které elektřinu dodávají palivové články na vodík. Opět jde o tajné informace, protože auto bude armáda příští rok testovat a podle jejích požadavků se budou měnit specifikace.

Zajímavé ale je, že auto by mělo fungovat i jako generátor proudu pro místa, kde elektřina není dostupná.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Colorado ZH2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám