Hlavní obsah

Malý americký tank je ideálním vozítkem pro zimní radovánky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžný skútr je možná stroj zábavný, ale když sníh roztaje, musíte ho uložit do garáže. Americká firma Ripsaw nabízí stroj, který nemá lyže, nýbrž jen pásy, takže ho lze používat i v létě - a nazvat ho tankem. Byť kanón samozřejmě nemá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký mini-tank Ripsaw dovádí ve sněhuVideo: AP

 
Článek

Jmenuje se Ripsaw EV3 a samotný výrobce, firma Howe & Howe, která staví pásová i kolová vozidla např. pro armádu nebo hasiče, ho označuje za „nejnepřístojnější vozidlo, které kdy bylo vyrobeno”. A vpravdě, považujeme-li obyčejné, tiché auto za decentní dopravní prostředek, tohle je jeho pravý opak.

EV3 existuje ve verzích pro jednoho, dva nebo čtyři pasažéry a podle toho je jeho interiér velký. Možnosti jsou i stran pohonné jednotky - katalog na webu výrobce hovoří o benzínovém motoru o výkonu 500 až 1 500 koní, nebo o dieselu o výkonu 500 - 1 000 koní.

Vysoký výkon je třeba - stroj váží 3 515 kg prázdný. Maximální rychlost je závislá na tom, jaký si vyberete finální převod - je to 55, 65 nebo 75 mph, tedy 88, 105 nebo 121 km/h.

V terénu jako v bavlnce. Ale je třeba sáhnout hodně hluboko do kapsy

Dosahování vysokých rychlostí tu ale není podstatné, Ripsaw má jezdit hlavně v terénu. Jestli to je bláto nebo sníh, nebo třeba kameny, je mu úplně jedno. Odpružení podvozku má zdvih 41 cm a kabina má ještě vlastní vzduchové odpružení, aby byla jízda co nejpohodlnější.

Zajímá vás, kolik takováhle hračka může stát? Vyrábí se na zakázku a podle toho, co si do stroje navymýšlíte, může podle tiskové zprávy firmy stát i více než půl miliónu dolarů, tedy 10,9 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám