Hlavní obsah

Audi chce v roce 2025 prodávat 12 modelů na elektrický pohon

Novinky, maž

Německá automobilka, která působí v rámci koncernu Volkswagen, představila vizi své střednědobé budoucnosti. A velkou roli v ní budou hrát elektromobily či hybridní pohony.

Foto: Audi 4x

Audi e-tron (2018) – první sériové audi na elektřinu.

Článek

Automobilka z Ingolstadtu by ráda v roce 2025 nabízela tucet elektrických modelů včetně sportovního kupé, SUV několika velikostí a dále klasické karosářské verze sedan a kombi.

Za sedm let by Audi rádo prodávalo třetinu svých modelů elektrických či hybridních, a tedy kombinujících spalovací motor a elektromotor. Elektrické modely zaručují lokálně bezemisní provoz, pokud ale výroba elektřiny probíhá z neobnovitelných zdrojů, je ekologický přínos výrazně nižší.

Vývoj nových modulárních platforem

Audi nyní společně s Porsche vyvíjí novou platformu pro prémiové elektromobily PPE (Premium Platform Electric), některé chystané modely budou využívat stávající platformu pro vozy s motorem uloženým podélně. A využívat bude Audi také platformu MEB pro elektrické vozy, na jejímž základě vzniknou i další podobné automobily napříč celým koncernem VW, a tedy i včetně české Škody.

Audi tento týden ukázalo své první elektroauto, středně velké SUV nazvané e-tron se začne prodávat koncem roku za zhruba dva milióny korun. Na jedno nabití baterií ujede zhruba 400 kilometrů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám