Hlavní obsah

Apple vyvíjí světlomety, které zvýrazní nebezpečí u silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inovativní světlomety, které by dokázaly více osvětlit srnu či člověka u krajnice, jsou předmětem žádosti o patent, který si podala americká firma Apple. Systém má také umět nasvěcovat silnici podle toho, kde je kolik světla, např. je-li silnice vybavena lampami.

Foto: Petr Horník, Právo

LED Matrix světlomety (na snímku u Opelu Insignia) nejsou ničím oproti tomu, co má dokázat novinka Applu.

Článek

Americká firma Apple je proslavená specifickými počítači a v posledních letech také mobily, ovšem nevyhýbá se ani automobilovému odvětví. Jejím dalším produktem by měla být světla, která zvýrazňují nebezpečí na silnici.

Současné systémy nočního vidění v prémiových autech jsou schopné zpozorovat člověka nebo srnu u krajnice dřív než řidič a označit je na displeji. Jenže to je displej, byť třeba v přístrojovém štítu, kam se většinu času člověk nedívá.

Apple chce v rámci systému, pojmenovaného „System and Method for Light and Image Projection”, tedy „Systém a metoda pro projekci světla a obrazu”, nebezpečí u silnice zvýrazňovat tak, že na něj prostě více posvítí světlomety. Má dokonce být schopno indikovat dráhu, kudy se objekt pravděpodobně hodlá pohybovat.

Foto: Apple

Apple Titan

Firma si na tento systém podala žádost o patent. Její součástí je také popis, jak by zařízení rovnoměrně nasvětlovalo silnici - více světla tam, kde je tma, a méně světla do míst např. osvětlených pouličními lampami.

Fungovalo by to pochopitelně ve spolupráci s již existujícími systémy, kupříkladu by mohly být na head-up displeji zobrazeny notifikace o tom, že systém někde něco vidí.

Samozřejmě to, že někdo žádá o patent, ještě neznamená, že se patentované zařízení dostane do prodeje. Podle webu Apple Insider, který informace přinesl, podává firma žádosti o patenty každý týden. Takovýto systém by ovšem znamenal pro ty, co často jezdí v noci, pomoc ještě větší než dnešní matricová LEDková světla.

Reklama

Výběr článků

Načítám