Hlavní obsah

Autonomní taxi pro tokijské olympijské hry poprvé svezlo pasažéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská firma ZMP, zabývající se vývojem robotické techniky, poprvé svezla pasažéry ve svém autonomním taxíku, určeném pro provoz během olympijských her v roce 2020. Dobrovolníci se v pondělí projeli na 5,3 km dlouhé trase a prý nebyl znát rozdíl od normálního taxi.

Článek

Firma ZMP vyvíjí robotický taxík ve spolupráci s taxikářskou společností Hinomaru. Cíl je, aby ulicemi Tokia jezdila taxi bez řidiče už v průběhu olympijských her v roce 2020. Ty se budou konat v japonském hlavním městě na přelomu července a srpna, tedy za necelé dva roky.

Dobrovolník Takeši si Toyotu Estima, vybavenou technologiemi pro autonomní jízdu, otevřel pomocí smartphonu. Pak s rodinou nastoupili dovnitř a vůz se sám vydal na cestu. Ovšem, za volantem stále seděl technik – jednak pro jistotu, a také proto, že část trasy musel vůz ovládat manuálně.

„Bylo to jako normální taxi. Skoro bych zapomněl, že je vůz autonomní. Automobil samotný vypadá prostě jako taxík, opravdu jsem měl dojem, že jedu v běžném taxi,” řekl Takeši novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám