Hlavní obsah

Dvě superauta minulosti jsou na prodej, aby bylo na auto budoucnosti

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti starší z vás si možná pamatují značku Vector. Byla to auta, která v minulosti patřila k tomu, čemu se dnes říká hypercars. Dva koncepty teď můžete koupit i vy.

Foto: New Vector Motors Corporation

Vector WX3 Coupé a Spyder

Článek

Hypercars jsou auta, která všechna převyšují o třídu. Je to něco jako srovnání Ferrari 488 GTB a Bugatti Veyron. Se vší úctou k Ferrari, tohle je prostě superauto, ale Bugatti je hyperuato.

A teď si vezměte, jakým musela být značka Vector v roce 1978 zjevením, když vytvořila vůz W2, který jako první měl sekvenční převodovku a dvojitě přeplňovaný osmiválec s výkonem 745 kW (1000 koní). Na tu dobu to bylo neskutečné auto.

Foto: New Vector Motors Corporation

Vector WX3 Coupé

A právě dva koncepty nazvané WX3 (Coupé a Spyder) jsou nyní k dostání za cenu 3,5 miliónů dolarů, tedy v přepočtu asi 77 miliónů korun. Oba dohromady, nebo nic.

Proč by si někdo měl kupovat tyhle vozy? Samozřejmě proto, že jsou unikátní. Jsou to koncepty a nikdy nikdo nevyrobil další. Navíc na dobu svého vzniku jsou prostě jedinečné. A třetí věc – z prodeje aut chce firma New Vector Motors Corporation financovat vývoj a výrobu nového vozu. Ten by se měl jmenovat WX8. Firma navíc nabízí dvanácti- či čtyřiadvacetiměsíční možnost zpětného odkupu a navíc i slevu při možné koupi nového auta. A to už je docela zajímavá investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám