Hlavní obsah

Corvette nerespektovala pravidlo zipu. Dotčený řidič se originálně pomstil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidlo zipu patří k nejlepším způsobům, jak zkrátit na minimum kolonu v případě zúžení do jednoho pruhu. Přesto se najde řada lidí, kteří ho nerespektují. Řidič Chevroletu Corvette nedaleko amerického města Tacoma za to dostal okamžitý trest - oblaka dýmu do obličeje.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette gen. C5 (Ilustrační foto)

Článek

Jak řešit spory na silnici? Flegmatičtí jedinci mávnou rukou, horké hlavy nadávají a občas někdo vytáhne meč. [celá zpráva]

Řidič červeného pick-upu Dodge Ram s upraveným dieselem pod kapotou se v minulém týdnu rozhodl podrobit kolegu v Chevroletu Corvette terapii sazemi. Stalo se to na dálnici u města Tacoma v americkém státě Washington.

Podle autora videa nechtěl řidič corvette pustit pick-up truck před sebe se zařadit. Čeho tím chtěl dosáhnout, je otázka, oba stáli ve stejné koloně. Stáhl pak okénko, aby mu gestem naznačil, co si o něm myslí. Na to řidič pick-upu reagoval přišlápnutím plynu.

Tím do interiéru corvette vyfoukl ohromný oblak černého kouře. Tak velký, že kolem kabiny corvette - a jistě i v ní - vytvořil neprostupnou černou stěnu. „Corvette ten pick-up pak do svého pruhu pustila,” píše autor videa.

Říká se tomu „rolling coal” a je to nelegální zábava Američanů

Berme za jisté, že v tomto pick-upu byl dieselový motor; benzín by takovéhle množství sazí vyprodukovat nedokázal. Tento motor byl s největší pravděpodobností upravený směrem k zábavě, které se v USA říká „rolling coal”.

Principem je upravit mapování řídící jednotky motoru tak, aby do válců vstřikovala výrazně větší množství paliva, než je možné spálit. Výsledkem je hustý černý dým z výfuku - a právě kvůli němu to majitelé dieselů, v USA nejčastěji pick-upů, dělají.

Americká EPA (Environmental Protection Agency, Úřad na ochranu životního prostředí) v roce 2014 vydala prohlášení, že tato praktika je nelegální, protože porušuje zákon na ochranu ovzduší známý jako Clean Air Act. V tom se píše, že je zakázáno používat zařízení či úpravy, které obcházejí emisní systémy vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám