Hlavní obsah

Kia nabídne bezdrátové nabíjení elektrických automobilů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská automobilka Kia po třech letech výzkumu oznámila, že svůj elektromobil Soul EV dovede dobít, aniž by se musel připojovat kabelem k elektrické síti.

Foto: Kia

Kia Soul EV

Článek

Jednou z překážek v rozvoji elektromobilů je kromě jejich extrémní pořizovací ceny a obvykle menšího dojezdu rovněž fakt, že málokomu je příjemné po zaparkování vyndávat kabely a auto připojovat k elektrické síti. Řešením je indukční dobíjení, nyní již běžně používané například při dobíjení mobilního telefonu.

Systém prezentovaný automobilkou Kia spoléhá na přenos elektromagnetického pole mezi dvěma cívkami. Zaparkovat přitom nemusíte přesně na místo, kde je vysílač aktivní, auto ale musí stát blízko k němu. Příkon zařízení činí 10 kW a dosahovaná účinnost činí 85 procent. Automobilka ovšem neuvádí nejpodstatnější parametr: za jak dlouho se baterie dobijí.

Technologii bezdrátového dobíjení automobilů vymyslely americké firmy Hatci a Mojo Mobility, které svůj vynález vyzkoušely na vozidlech Kia Soul EV.

Na indukčním dobíjení automobilů pracují i další automobilky, kupříkladu BMW nebo Mercedes-Benz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám