Hlavní obsah

Škoda Vision X se nečekaně ukázala den před zahájením ženevského autosalonu

Novinky, mb, maž
Ženeva

Nultý den ženevského autosalonu znamená pro fanoušky značky Škoda nečekané odhalení - představil se koncept Vision X. Že ho uvidíme a že v roce 2019 přijde na svět jeho produkční verze, víme již z dřívějška.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Škoda Vision X

Článek

Svítivě zelený automobil, který je předobrazem chystaného malého SUV, na speciální akci ukázal šéf automobilky Bernhard Maier. Vision X měří na délku 4255 milimetrů, na šířku 1807 mm a na výšku 1537 mm. Zajímavostí je, že na zádi není tradiční logo, nýbrž nápis Škoda. Tento nový stylistický prvek by se v budoucnu mohl objevit i na některých sériových modelech.

Koncept v ceně desítek miliónů korun stojí na dvacetipalcových kolech. Přimyslete si kliky dveří a máte před sebou sériové provedení, které na trh přijde už příští rok.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Škoda Vision X

Foto: Marek Bednář, Novinky

Škoda Vision X

Vision X je poháněn spalovací patnáctistovkou G-Tec, tedy s možností pohonu na zemní plyn. Udávaný dojezd činí 650 kilometrů. Samotný motor nabídne 131 koní a 250 Nm, které bude posílat na přední kola. Bude však mít k ruce mikrohybridní systém pracující s napětím 48 voltů – a ten bude moci pohánět i zadní kola.

Vision X má umět jezdit i čistě na elektřinu, byť ujede jen asi dva kilometry, protože jeho akumulátor má kapacitu pouhých 1,5 kWh, a bude se moci pohybovat jen velmi pomalu. V podzemních garážích by však vůz měl zvládnout jezdit čistě na elektřinu, tedy bez lokálních emisí. A – tušíte správně – jako zadokolka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám