Hlavní obsah

Honda Civic Type R chce pokořit rekordy dalších okruhů. Řídit bude šampion F1

Jenson Button a několik dalších závodních jezdců se budou snažit získat rekordy předokolek na okruzích Silverston, Spa-Francorchamps a Estoril. Honda Civic Type-R už drží rekord Severní smyčky Nürburgringu mezi auty s předním pohonem.

Foto: Honda

Honda Civic Type R (na snímku) má rekord Nordschleife. Není to ale dost.

Článek

Rekordní čas na Severní smyčce Nürburgringu je pro řadu sportovních aut ultimátním cílem. Ať máte pohon kterékoliv nápravy, aspoň se pokusit o rekord Nordschleife je skoro povinnost. A pokud se vám podaří jej v dané třídě zlomit, sláva je zaručena.

Honda Civic Type R aktuálně drží rekord Nordschleife mezi auty s předním pohonem, a to s časem 7:43,80. Rekord vloni v dubnu sebrala Volkswagenu Golf GTI Clubsport S. [celá zpráva]

Foto: Honda

Honda Civic Type-R na Nürburgringu

To ovšem automobilce nestačí. Naverbovala několik špičkových závodních jezdců a na letošní rok naplánovala sérii pokusů o rekordy nazvanou „Type R Time Attack 2018”. Chce překonat rekordy předokolek na okruzích Silverstone ve Velké Británii, Spa-Francorchamps v Belgii a Estoril v Portugalsku.

Za volant Civicu Type R se posadí někdejší šampion Formule 1 a současný pilot šampionátu NSX Super GT Jenson Button, závodníci WTCR (World Touring Car Cup, Světový pohár silničních vozů) Tiago Monteiro a Esteban Guerrieri a konečně jezdec NSX Super GT Bertrand Baguette.

Honda Civic Type-R je nejrychlejší předokolka na RinguVideo: Honda

Sousloví „v dané třídě” v prvním odstavci je velmi důležité. Absolutní rekord Severní smyčky totiž už téměř 35 let drží Stefan Bellof. Při kvalifikaci na vytrvalostní závod 1000 km Nürburgringu v květnu 1983 zajel s Porsche 956 čas 6:11,13.

Pro srovnání, jak extrémní Bellofův čas je, připomeňme nejlepší čas mezi auty, která nejsou schválena pro silniční provoz, ale nejsou to ani závodní vozy. Zajel ho v květnu 2017 Kenny Bräck s McLarenem P1 XP1 LM Prototype, a to s hodnotou 6:43,22. Mezi silničními vozy je rekordem čas 6:47,25, zajetý Larsem Kernem za volantem Porsche 911 991.2 GT2 RS v září 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám