Hlavní obsah

Volvo končí se spalovacími motory

Novinky, fra

Budoucí plány automobilky Volvo jsou po prezentaci modelu V60 celkem jasné. V létě se představí sedan S60 a pak přijde i oblíbená odvozená verze Cross Country. Ovšem to není všechno. Spalovací motory, se kterými vozy nyní jezdí, jsou poslední.

Foto: Volvo

Volvo nedávno představilo novou generaci spalovacích motorů. Je ale poslední.

Článek

Na prezentaci nového modelu Volvo V60 ve švédském Stockholmu se šéf firmy Hakan Samuelsson rozpovídal o budoucnosti značky. Konkrétně potvrdil rozšíření palety verzí řady 60 na tento rok, ale hlavně řekl to, že současné spalovací motory, které pracují v dnešních autech, jsou poslední.

Nová generace podvozkové skupiny SPA, plánovaná na rok 2021, bude pokračovat se spalovacími motory současné generace, jen upravenými. Měly by být silnější. Žádný další spalovací motor už pro společnost Volvo nebo spřízněnou automobilku (například Lynk) nebude vyvíjen. Prý už není čas otálet s nasazením čistě elektrického pohonu. Ostatně už výše uvedená nová platforma by měla být připravena na čistě elektrický pohon.

Foto: Volvo

Od roku 2021 bude pravděpodobné, že modely Volvo budou potřebovat víc nabíječku než benzínku

Ale víme i další věci. Například SPA bude stále spoléhat na švédskou ocel. Není to sice nejlehčí řešení na světě, ale v poměrech nákladů, pevnosti a hmotnosti je to stále nejlogičtější konstrukce. Také víme, že v nabídce stále budou zůstávat sedany a kombíky, i když hlavní part asi stále budou hrát vozy SVU. Ovšem karoserií typu kupé, shooting brake nebo pick-up se u Volva nedočkáme. Tyhle speciality bude vyrábět separátní značka Polestar.

Foto: Volvo

Platforma SPA je z vysokopevnostní oceli. I další generace na tento materiál bude spoléhat.

Zajímavá je informace také o novém infotaimentu, který přijde už příští rok. Na ohromných obrazovkách v centru přístrojových desek se totiž objeví Android. Ano, tento operační systém od Googlu bude základem pro všechny funkce vozu a bude pravděpodobně podporovat i většinu funkcí vyhledávače Google a softwaru pro něj vyvíjeného.

Geely je největším akcionářem Daimleru

Poslední informace je možná nejzásadnější, alespoň co týče objemu peněz. Čínská automobilová značka Geely, vlastník značky Volvo, koupila podle agentury Bloomberg desetiprocentní podíl v koncernu Daimler. Cena je odhadována na 7,5 miliardy eur, tedy asi 190 miliard korun. Mezi mnohými malými akcionáři podniku se tak Geely stalo největším akcionářem firmy, která zahrnuje opravdu rozsáhlé portfolio, od osobních, nákladních vozů a autobusů Mercedes-Benz přes nákladní vozy Fuso, Freightliner, autobusů Setra až po rozsáhlý finanční servis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám