Hlavní obsah

McLaren Senna - stovka za 2,8 sekundy, cena 21 miliónů korun

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohou být superauta značky McLaren ještě lepší? Nejspíš ano. Tvrdí to sama automobilka, která nedávno představila speciální model Senna. Tehdy ovšem ještě nevydala oficiální čísla dynamických charakteristik. Ta už nyní známe a jsou fantastická.

Nejrychlejší a nejlehčí McLaren, který je v prodejiVideo: McLaren

 
Článek

Pouhých 500 majitelů se bude moci radovat z nového supersportu Senna. Je to úžasný kus práce špičkových inženýrů, kteří vůbec nezastírají, že McLaren auta a McLaren formule mají mnoho společného. [celá zpráva]

Foto: McLaren

McLaren Senna

Ještě před nedávnem jsme vám mohli představit automobil jen na pár fotkách a s několika málo informacemi. Jedna z nich byla, že auto váží pouhých 1198 kg, což je nejméně od dob legendárního modelu McLaren F1. Všude, kde bylo možné něco ušetřit, se šetřilo. Přitom ale nešlo o šetření tzv. „na kost“.

Tohle auto má i svůj luxus. Například audiosoupravu, rovněž vylepšenou o komponenty z nejlehčích materiálů, takže váží pouhých 7,2 kg. Ještě zajímavější jsou díly karoserie. Jsou z karbonu, a kdybyste je všechny dali na váhu, zjistili byste, že váží pouhých 60 kg!

Osmiválec – 800 koní a 800 Nm

Pod kapotou pracuje vidlicový osmiválec M840TR s dvojitým přeplňováním. Výkon je 588 kW, tedy 800 koní při 7250 ot./minutu, točivý moment 800 Nm je k dispozici v rozmezí 5500-6700 ot./min. Za motorem je pak sedmistupňová dvouspojková převodovka.

Foto: McLaren

McLaren Senna

Foto: McLaren

McLaren Senna

Automobil tak může spoléhat na neskutečnou sílu, a hlavně poměr výkonu a hmotnosti – McLaren Senna má 668 koní na tunu, nebo chcete-li 1,5 kg na jednoho koně.

To všechno znamená, že auto dokáže zrychlit na stovku za 2,8 sekundy, dvoustovkou už letí za 6,4 sekundy a maximální rychlost je „pouhých“ 340 km/h. Proč pouhých? Vůz by klidně zvládl i víc, ale výrobce se snažil o co největší přítlak, který znamená stabilitu. Například při 250 km/h tlačí na ohromné zadní křídlo síla 8000 N! A to už je opravdu ohromná hodnota, zvlášť když je křídlo tak subtilní. Samo neváží ani pět kilogramů.

Foto: McLaren

McLaren Senna

Dvacet jedna nebo 57 miliónů korun

Standardní auto bude k dispozici velmi solventním zákazníkům. Stojí totiž 21 miliónů korun.

Jeden z vozů byl už v prosinci vydražen. Výtěžek 57 000 000 korun pak putoval do Institutu Ayrtona Senny, který platí vzdělání chudým brazilským dětem.

Kdo by chtěl auto vidět naživo a alespoň se ho dotknout, bude mít možnost na autosalonu ve švýcarské Ženevě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám