Hlavní obsah

Nové „Zetko” bude, říká plánovač Nissanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Nissan pracuje na faceliftu svého modelu 370Z. Později má přijít také nová generace. Vyrábět lehký a dostupný sporťák je však podle šéfa plánování čím dál náročnější, kvůli bezpečnostním předpisům totiž musí být auta drahá a těžká.

Foto: Nissan

Nissan 370Z nekončí, právě naopak (Ilustrační foto Heritage Edition, rok 2017)

Článek

Zvěsti o konci sporťáku značky Nissan s označením Z jsou silně přehnané. V Detroitu to uvedl šéfplánovač automobilky Nissan Philippe Klein. Na nástupci letos devítiletého modelu 370Z se údajně pracuje.

Podle webu Automotive News hovořily koncem minulého roku různé zdroje o tom, že trh, na kterém se „Zetko” pohybuje, se pro Nissan stává čím dál větší výzvou, a proto se sporťákem vyklidí pole. Podle Kleina tomu tak nebude.

„Trh je náročný, celosvětově se zmenšuje. Ale stále věříme, že na něm je pro Z místo a chceme ho udržet při životě. Takže na tom pracujeme,” přidal Klein fanouškům na očekávání.

Ovšem následně je i trochu zchladil. „To je pro střednědobý horizont. Pro dlouhodobý existují jiné možnosti. Pokud vyvineme úplně nové auto, jaké by mělo být, abychom udrželi zájem? Na tomhle také usilovně pracujeme – jak zajistit, aby bylo Z osvěžující, a jaká by měla být příští generace,” dodal.

Foto: Nissan

Nissan 370Z Heritage Edition (2017)

Z těchto slov můžeme spekulovat, že nové Z nebude zas tak nové – bude to spíš velký facelift. A pro příští generaci může dojít k nějaké podstatné změně. Předpisy pro homologaci aut, zejména z hlediska bezpečnosti, totiž zvyšují cenu a hmotnost nových aut. To je u Z problém, protože vždycky bylo pojímáno jako relativně levné a lehké sportovní auto.

Jenže to neznamená, že by Z skončilo úplně. „Vášeň tu je. Otázkou je, jak ho omladit a jaký bude průlom pro dlouhodobější horizont,” uzavírá Klein.

Reklama

Výběr článků

Načítám