Hlavní obsah

Kalifornie chce zakázat prodej aut se spalovacím motorem. Od roku 2040

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, že Kalifornie chce vytvořit plán, jak se zcela obejít bez aut se spalovacím motorem. Ten plán je již nastíněn a jeho mezní datum je rok 2040. Ovšem tak jednoduché to nebude.

Foto: Ford

Už i policie v Los Angeles jezdí s hybridním Fordem, aby reflektovala zákony o emisích.

Článek

Poté, co se rozhodla zcela přejít na auta bez spalovacích motorů Čína (k roku 2040), dále Francie (2050), Norsko (2025) i jiné země, zadal kalifornský guvernér vytvoření obdobného projektu. Ten je už hotov. A výsledkem by měl být zákaz prodejů automobilů s motory na fosilní paliva od roku 2040. Ovšem není to ještě konečné rozhodnutí. Může se stále změnit po připomínkách mnoha resortů a odborníků.

Těmi, kdo jsou slyšet opravdu hlasitě, jsou samozřejmě výrobci automobilů. A nedají se jen tak lacino. Už kalifornské omezení, kdy v roce 2025 bude muset být prodáváno na tomto území minimálně 15 procent nových automobilů v „zeleném“ provedení, jim trochu rozhazuje plány. Ono je totiž právo tak trochu na jejich straně.

Obama + Trump

Výrobci totiž absolvovali ještě za prezidenta Obamy velká jednání, z nichž vyplynul závěr na jednotném snižování emisí v automobilovém průmyslu EPA (vydáno v roce 2011). Součástí byly prostě jednotné požadavky na emise a jejich snižování v dalších desítkách let (něco jako Euro emise u nás). Po nástupu Donalda Trumpa však byly akcelerovány některé střednědobé termíny. I to se podařilo nakonec výrobcům automobilů ještě nějak přestát a dohodnout se s vládou. Jenže součástí dohody je i časový plán, který je daný federální vládou na snižování emisí ve výfukových plynech u nových aut.

Bohužel kalifornský předpis zcela nabourává tento nadnárodní předpis, nemluvě o zákazu prodeje vozidel se spalovacím motorem. A zcela mění podmínky, které si domluvili výrobci s nadnárodním orgánem EPA a s americkou vládou. Takhle najednou by museli výrobci reflektovat různé požadavky v různých státech jedné země. A to samozřejmě není dobré.

Bitva nyní probíhá na půdě americké vlády i ve všech patrech pod ní. Uvidíme, jak nakonec dopadne. I proto ještě nedošlo k rychlému uplatnění nařízení o výše uvedeném roku 2040.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám