Hlavní obsah

V Česku vznikne polygon pro autonomní vozidla, stát bude miliardy

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V západočeském Stříbře má vyrůst polygon pro testování a certifikaci vozidel bez řidiče. Dostavěný by měl být v roce 2022. Náklady na jeho výstavbu dosáhnou několika miliard korun, chystá jej česká investiční skupina Accolade.

Foto: LL

Ilustrační foto

Článek

Na novém polygonu bude možné testovat veškeré dopravní situace. „Polygony, na kterých se dnes testuje, umí nasimulovat hlavně geometricky přísná města pravých úhlů typu New York. Takto ověřené systémy jsou pak na pražském Starém Městě, v uličkách Lisabonu nebo v centru Říma úplně ztracené. Ale právě takové prostředí budeme umět ve Stříbře navodit," popsal mluvčí skupiny Jiří Sochor. Okruh ve Stříbru nedaleko Plzně bude vedle městských uliček vytvářet i prostředí dálnice, silnic první třídy, okresních komunikací i jízdy v tunelu.

Skupina osloví české i německé vysoké školy a předpokládá spolupráci se soukromými vývojovými centry. Kratina dodal, že velmi stojí o podporu města a kraje, protože vznik polygonu považuje za velký impuls pro rozvoj Stříbra, kraje i celé republiky. Bude připravený na testování technologií, které budou na silnicích dostupné v blízké i vzdálenější budoucnosti. Bude ověřovat například neustálou komunikaci vozidel mezi sebou i v městském prostředí i s prvky místní infrastruktury.

Accolade investuje zejména do výstavby nájemních budov v industriálních parcích zejména v ČR a Polsku, kde realizovala 20 velkých projektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám