Hlavní obsah

Uber postavil testovací polygon pro samořiditelné vozy

Samořiditelná auta se musí všechno naučit. Vlastně je to musí naučit lidé, ale je zapotřebí je připravit na všechny reálné i méně reálné situace, aby je dokázala řešit. A tak i Uber, který už dlouho autonomní vozy připravuje, postavil vlastní polygon, kde auta učí.

Uber postavil nové testovací centrumVideo: Uber

 
Článek

Je to takové velké dopravní hřiště, ale místo dětí na kolech se zde prohání Volva XC90. Hřiště je to vpravdě zvláštní. Silnice tady nejsou vůbec jednoduché. Naopak. Jsou složité, a to velmi. Auto se totiž musí vypořádat s nástrahami, které jsou na denním pořádku i jsou neočekávané a ojedinělé.

A tak na polygonu u amerického Pittsbughu je simulátor otevřených dveří u stojícího vozidla, simulátor přecházejícího chodce, je tu speciální kruhový objezd, a to dokonce i se světelnou signalizací, jsou tu dvouproudé i čtyřproudé silnice na testování reakce při jejich příčném přejíždění. Je tu i možnost schovat nebo částečně zneviditelnit dopravní značení…

Foto: Uber

Testovací centrum Uber ALMONO

Prostě se tu auta připravují na jízdu ve skutečném světě. Programátoři tu přímo na místě upravují řídicí systémy, technici upravují senzory a jsou tu také asistenti, kteří ve skutečném provozu sedí za volantem a sledují práci auta a případné chyby korigují. I tihle lidé musí být náležitě proškoleni.

To vše v ohromném a technologicky velmi vyspělém areálu. A to vše proto, že podpora těchto projektů je v dané oblasti vysoká. Bohužel Česko zatím zaspalo a memorandum o podpoře podobných technologií je v ČR tak čerstvé, že ještě ani inkoust nezaschl. A proto se staví podobné polygony v USA, Velké Británii, Německu…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám