Hlavní obsah

Klasický jaguar, který nesmrdí benzínem

Spousta lidí touží po klasickém Jaguaru E-Type. Nějakém, jako je tento. Jenže kdo přijde na v úterý začínající autosalon ve Frankfurtu, zjistí, že tohle auto není pro fanoušky klasiky, benzínu a historie. Je to elektromobil.

Foto: Jaguar

Jaguar E-Type Zero

Článek

Mít klasický Jaguar je sice skvělé, ale jednoho dne se stane přítěží, protože s ním bude majitel moct vyjet tak maximálně na zahradu, a to ještě dostane pokutu, že obtěžuje smradem sousedy. Jaguar tak chce ukázat, že klasika žije dál a může žít i velmi ekologicky – elektricky.

Vzali klasický E-Type, který zrekonstruovali u Land Roveru Classic a vyndali mu jeho tradiční srdce – šestiválcový agregát. Vyndali mu akumulátor, nádrž, přístrojovou desku, řadicí páku. Nahradili to elektromotorem a sadou akumulátorů, které dokážou auto pohánět až do vzdálenosti 273 km. Zrychlení na stovku je za 5,5 sekundy (lepší než u originálu) hmotnost auta dokonce spadla o 80 kg.

Foto: Jaguar

Jaguar E-Type Zero

Foto: Jaguar

Jaguar E-Type Zero

Přístrojovou desku nahradila nová, moderní. Jsou tu digitální budíky, velký displej uprostřed a tradiční otočný ovladač „převodovky“. Vůz má stále pohon na zadní kola.

Nutno ale podotknout, že zavěšení i odpružení, stejně jako brzdy – to všechno je původní.

Foto: Jaguar

Jaguar E-Type Zero

Foto: Jaguar

Jaguar E-Type Zero

Foto: Jaguar

Jaguar E-Type Zero

Líbí se vám tahle budoucnost Jaguaru E-Type? Nebo si snad myslíte, že je lepší budoucnost ve stylu Jaguaru Future-Type, který jsme vám představovali nedávno? [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám