Hlavní obsah

Tesla Model 3 ujede na jedno nabití 354 kilometrů

Novinky, maž

Tesla zveřejnila technické specifikace ke svému Modelu 3, s cenou 800 tisíc korun nejdostupnějšímu elektromobilu tohoto kalifornského výrobce. Na jedno nabití ujede 354 kilometrů. Tesla chce ročně vyrábět půl miliónu kusů Modelu 3.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Proti modelům S a X jde o „lidové“ auto. V některých státech USA navíc tohle auto díky federální daňové úlevě může stát ještě o 7500 dolarů méně. Model 3 je s cenou 35 tisíc dolarů (cca 800 tisíc korun) nejdostupnější model od Tesly. Čekací doba na nyní objednaný vůz přesahuje jeden rok. Tesla chce Modelu 3 ročně vyrábět půl miliónu kusů. I tak jsou čekací lhůty značné. Pokud si vůz objednáte nyní, budete čekat nejméně do poloviny příštího roku. [celá zpráva]

Výrobce nyní konečně zveřejnil technické údaje. Ten nejdůležitější zní: 354 kilometrů. Přesně tolik ujedete na jedno nabití. Z běžné zásuvky tento model dobijete za sedm hodin. Pokud si pořídíte verzi s větší kapacitou akumulátoru Long Range (je to ale dost drahé, zhruba 240 tisíc korun), stoupne dojezd na jedno nabití na celých 498 km.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

V Česku oficiální zastoupení chybí

Největší rychlost Modelu 3 činí 209 km/h (225 km/h u LR verze) a zrychlení 0–96 km/h proběhne za 5,6 sekundy, u verze Long Range pak získáte o půlsekundu lepší čas. Model 3 nabízí částečně autonomní jízdu, ale nenabízí více než Level 3, stejně jako všichni tradiční automobiloví výrobci, kteří ale nemají tak agresivní marketing.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Model 3 je dlouhý 4694 mm, široký 1949 mm a vysoký 1443 mm, přičemž rozvor náprav má hodnotu 2875 mm. Do zavazadelníku dáte teoretických 424 litrů nákladu. Tesla uvádí součinitel aerodynamického odporu (cx = 0,23), ovšem hmotnost vozu v technických údajích chybí. Podvozek má vzadu víceprvkovou nápravu.

Model 3 stojí na osmnáctipalcových kolech, za příplatek lze mít i průměr 19. V nabídce se šest barev karoserie, kromě základní černé se za všechny připlácí rovných tisíc dolarů (22 000 korun). V Česku Tesla oficiální zastoupení nemá, nejbližší autosalon je ve Vídni, případně si ji lze koupit přes internet.

Foto: Tesla

Tesla Model 3 - uvnitř je 15 palcový dotykový displej

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám