Hlavní obsah

Výroba avií začne v Přelouči v září

Novinky, ČTK, maž

Nákladní vozidla značky Avia se znovu vrací na scénu. Od září začne výroba v Přelouči, zhruba 13 kilometrů od Pardubic. Z původní továrny v pražských Letňanech byla převezena kompletně celá výrobní linka. Roční produkce by podle analýz měla činit 300 až 400 vozidel.

Foto: ČTK

Výrobní prostory v Přelouči

Článek

„Letos plánujeme výrobu zhruba 100 vozidel. Motorizace jsou tři, 150, 180 a 210 koní dodávané firmou Cummins, pro příští roky plánujeme zástavbu ještě motoru dalšího výrobce," uvedl  generální ředitel společnosti Ivan Fišák. Podle něj by v budoucnu z výrobní linky mělo ročně sjíždět 300 až 400 vozidel, předběžný zájem zákazníků již firma eviduje.

Automobilka bude nově sídlit v prostorách holdingu Czechoslovak Group (CSG). Společnost Avia Motors koupila CSG minulý rok od indické skupiny Ashok Leyland Motors. Ta v roce 2013 produkci v Česku ukončila a přenesla ji do Indie.

Foto: ČTK

Generální ředitel společnosti Avia Motors Ivan Fišák.

V Přelouči se budou vyrábět všechny typy vozidel Avia včetně variant s pohonem všech kol. Automobily ponesou opět původní inovované logo s letícím albatrosem, které měly už při založení firmy Avia leteckými konstruktéry Benešem, Hajnem, Malým a Kochem v roce 1919.

Kabiny se budou vyrábět v Přelouči z komponentů dovezených z Indie, svařovací linka přemístěná z Letňan je již funkční, lakovat se budou v Tatře Kopřivnice. Rámy bude dodávat firma Karbox, obě jsou součástí holdingu CSG.

V Přelouči bude zatím pracovat asi 75 zaměstnanců. „Bude se to s počtem vozidel zvyšovat. Rádi bychom zaměstnali co nejvíce místních lidí," uvedl Fišák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám