Hlavní obsah

Karlštejn v obležení třístopých krasavců. Už pošesté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tomto víkendu se do kempu na Karlštejně sjely stovky motorových tříkolek a motorek. Odehrává se tu už šestý ročník srazu, který je určený právě všem naleštěným, nadupaným a vytuněným strojům, ale také zájemcům o ně a o dobrou zábavu.

Karlštejn v obležení třístopých krasavců už pošestéVideo: Novinky

 
Článek

Setkání trikes začali pořádat dva nadšenci, manželé Helena a Wenzel Strmiskovi ve chvíli, kdy si pořídili vlastní trike (tříkolku -pozn.red.) a chtěli poznat další tříkolkáře. Během let se ale z akce stala mezinárodně oblíbená událost, na kterou se kromě Čechů sjíždí zájemci například z Německa, Švýcarska, Francie, Polska nebo Slovenska.

Připojit se mohou nejenom vlastníci trikeů a motorek, sraz je otevřený i široké veřejnosti. Kromě možnosti prohlédnout si řadu nablýskaných a vytuněných strojů, čeká na návštěvníky i dobré jídlo a pití, stánky s nejrůznějšími šperky, oblečením a doplňky, tetovací kamión a hlavně bohatý doprovodný program, o který se každý večer starají živé kapely.

V pátek od 19:30 zahrála svůj jižanský rock kapela Sweet Pain, v sobotu od 16 do 18 hodin zpestří zábavu Dependence Rock a večer od půl osmé do půl dvanácté se předvede kapela Badys, která hraje tzv. lehký bigbít středozápadní provenience.

Spanilá jízda

Nedílnou a jednou z hlavních součástí programu je v sobotu i takzvaná „spanilá jízda”, tedy vyjížďka po Praze za doprovodu Policie ČR. Každý rok projede kolona kolem hradu Karlštejn a v Praze se dostane i do míst, kam se sami tříkolkáři a motorkáři jinak nemají šanci dostat.

Téměř dvě stovky tříkolek a 150 motorek v minulosti zaplnily například Hradčanské nebo Václavské náměstí. Místo zastávky je každý rok překvapením na poslední chvíli a letos se jím stal pražský Vítkov, kam kolona vyrazila z karlštejnského kempu v 10 hodin dopoledne. A letošní konvoj byl dokonce ještě početnější, než v uplynulých letech.

Motorová tříkolka má dávnou historii: s první myšlenkou třístopého vozidla přišel už Leonardo da Vinci, i když jen na papíře. Opravdový boom tohoto stroje však přišel až po válce ve Vietnamu, kdy američtí veteráni kvůli vážným zraněním nemohli jezdit na motorce, a proto si začali pořizovat tříkolky.

„Od té doby prošly trikey značným vývojem a dnes jsou většinou vyšperkované do nejmenších detailů. Některé jsou otevřené s odhaleným motorem, jiné kapotované podobně jako auto. Mnohé vozí za sebou malé karavany designově totožné s trikem, vybavené nejroztodivnějšími detaily, prostě pastva pro oči. Jejich majitelé nejsou žádní drsní rockeři, ale společenští, přátelští a vstřícní lidé se zálibou v třístopých strojích,” dodala pořadatelka akce Helena Strmisková.

Reklama

Výběr článků

Načítám