Hlavní obsah

Kouření v autě je v Česku povolené, v zahraničí ale hrozí i stotisícové pokuty

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V české restauraci už si od června cigaretu nebo doutník nezapálíte. V autě je to stále povolené, i když to nejenom nepřispívá bezpečnosti, ale výrazně to zhoršuje vzduch v kabině. V některých evropských státech je ale kouření v autě zakázané, pokud jsou v autě nezletilé děti nebo těhotná žena.

Foto: Profimedia.cz

Kouření za jízdy snižuje schopnost předvídat rizikové situace a reagovat na ně.

Článek

Podle dopravních psychologů mají kuřáci třikrát víc nehod než nekuřáci. Kromě už uvedených skutečností k tomu přispívá i manipulace s cigaretou a kouření za jízdy. Odvádějí totiž pozornost od řízení a prodlužují reakci řidičů na neočekávané situace. Ale hlavně kouření za jízdy snižuje schopnost předvídat rizikové situace a reagovat na ně s předstihem. [celá zpráva]

Vykouření jedné cigarety v kabině stojícího automobilu přinese podle Týmu dopravní bezpečnosti 11krát větší koncentraci škodlivin než v místnosti, kde se kouřilo. Ani v jedoucím vozidle to není o mnoho lepší a škodlivin bude zhruba sedmkrát tolik a i kombinace otevřeného okna a hořící cigarety vystrčené ven z auta výrazně zhoršuje vzduch uvnitř.

„Kuřácký rituál za volantem může být nebezpečný jako odesílání textové zprávy z mobilního telefonu. Tedy spojený s šestinásobným nárůstem rizika havárie oproti motorizovanému kolegovi nepodléhajícímu kuřáckým choutkám. Pravidelní kuřáci navíc čelí dvojnásobnému riziku úmrtí na následky komplikací při léčení zranění utrpěných při případné nehodě,“ uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Zákaz platí v Anglii, Francii či Itálii

V některých evropských zemích platí nařízení, která pod hrozbou vysoké pokuty zakazují kouření cigaret nebo doutníku, pokud v autě cestují děti či těhotná žena. V Itálii tak riskujete podle ÚAMK pokutu v rozmezí 500–5000 eur, tedy až 130 tisíc korun. Stejný zákon platí i ve Velké Británii, pokuta zde dosahuje v přepočtu 1700 korun a zákaz neplatí pro kabriolety. Pokutu za obdobné jednání dostanete i ve Francii, Řecku nebo na Kypru.

Omezení kouření v automobilu platí i v některých státech USA, v Austrálii, Kanadě nebo v Jihoafrické republice.

Anketa

Mělo by být kouření v autě zakázáno?
Ano
53,5 %
Ano, ale jen pokud jsou v autě těhotné ženy nebo nezletilé děti
20,3 %
Ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 920 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám