Hlavní obsah

Zemřel konstruktér ruského terénního vozu Lada Niva

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 75 let zemřel v neděli Pjotr Prusov, konstruktér populárního ruského terénního automobilu Lada Niva. Informovala o tom v pondělí ruská automobilka AvtoVAZ, která vozidla se značkou Lada vyrábí.

Foto: Lada

Pjotr Prusov

Článek

„Celý kolektiv AvtoVAZu tato ztráta hluboce zarmoutila," cituje agentura DPA z prohlášení podniku. Prusov začal v automobilce AvtoVAZ pracovat v roce 1970 a letech 1998 až 2003 byl jejím šéfkonstruktérem, napsala DPA.

Lada Niva, jednoduchý, ale spolehlivý terénní vůz, vstoupila na sovětský trh v dubnu 1977. Výroba těchto vozů, později označovaných jako Lada 4x4, od té doby dosáhla 2,5 miliónu kusů, z toho půl miliónu bylo prodáno v zahraničí.

Lada Niva se objevila například v populárním českém sci-fi seriálu Návštěvníci.

Test: Lada NivaVideo: Novinky

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Lada Niva

Lada Niva měla spoustu nedotažeností v komfortu jízdy nebo v bezpečnostní výbavě, jedno jí ale upřít nelze: v terénu byla k nezastavení. Redukce, stálý pohon všech kol, nízká váha, to všechno jsou v náročném terénu jednoznačné výhody. Byl to také nejlevnější off-road na trhu, na nějž seženete náhradní díly za pár stokorun.

Je až neuvěřitelné, jakou rychlostí můžete pelášit přes výmoly a jak perfektně přitom tlumiče udrží karoserii v klidu, což se dozvíte z našeho předloňského testu jednoho z posledních v Česku prodaných kusů. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Lada Niva

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Lada Niva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám