Hlavní obsah

Čínské firmy musí zaplatit BMW za kopírování značky

Soud hned proti dvěma subjektům vyhrálo německé BMW, když soud nařídil zaplatit náhradu a přejmenovat firmy, které se zcela nepokrytě pásly na tradici a známém jménu BMW. Bohužel nešlo o automobilky.

Foto: BMW

BMW Logo

Článek

Soud v Šanghaji konečně rozhodl ve prospěch evropské firmy při ochraně duševního vlastnictví a registrované ochranné známky. Dalo by se říct, že jde o přelomové rozhodnutí, protože dosud jakékoli zákony na toto téma byly čínskou stranou prakticky ignorovány.

Bohužel…

BMW vyhrálo, ale vítězství má trochu hořkou příchuť. Rozhodnutí nesouvisí s tím největším nešvarem, který automobilky trápí – kopírování automobilů čínskými značkami. Soud totiž potvrdil, že jistý Zhou Legin protiprávně zaregistroval v roce 2008 jméno Deguo Baoma Group (Int’l) Holdings Limited, což v překladu z čínštiny znamená BMW Group (Int'l) Holdings Limited. Prostřednictvím téhle společnosti pak Zhou koupil a zaregistroval ochrannou známku BMN s logem velmi podobným tradičnímu znaku BMW – roztočené vrtule.

Ochranná známka BMN pak byla použita jako logo módního domu Chuangjia a jejich výrobků pro oblečení, boty a tašky. Logo bylo postupem času několikrát změněno, aby více odpovídalo logu BMW.

Soud rozhodl, že Zhou, Deguo a Chuangjia zneužili ochrannou známku a nyní musí zaplatit v přepočtu 11 miliónů korun německé automobilce.

Auta se kopírují stále

Kopírování aut ale je v Číně stále tolerováno ve velkém. Začalo to nakopírovaným Smartem ForTwo (Mercedes soud prohrál) a pokračovalo velkou hromadou dalších aut, přičemž BMW má největší a nejsmutnější zkušenost s kopií BMW X5, která je nabízena v Číně pod jménem Shuanghuan CEO. U soudu bylo ale napadení této očividné kopie neúčinné.

V poslední době se dostal do popředí spor Land Roveru s Jiangling Motor, které vyrábí SUV Landwind X7, což je zcela očividně kopie Range Roveru Evoque. A aby toho nebylo málo, firma přímo v doplňkové výbavě nabízí loga Land Rover, která si může majitel na karoserii nalepit. [celá zpráva]

Čínské soudy ale paradoxně kontrovaly tím, že zrušily Land Roveru patent na vzhled vozu.  [celá zpráva]

Foto: Landwind 2x

Landwind X7

Úplně poslední kopií je Zotye ZR8, tento týden představená kopie Porsche Macan.

Foto: carnewschina.com

Zotye ZR8

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám