Hlavní obsah

Bezdůvodná jízda v levém pruhu za 1500 Kč a dva body, navrhuje novela

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za bezdůvodnou jízdu v levém pruhu budou pravděpodobně tvrdší postihy. Vyplývá to z informací České televize. V připravované novele bodového zákona by měl řidič dostat pokutu pevně stanovených 1500 korun a dva trestné body.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Ta situace se na dálnicích či městských okruzích opakuje den co den. V levém pruhu jede auto, třebaže v pravém je prázdno. Řidiči za překážejícím vozidlem jsou pochopitelně nervózní, často pak sklouznou k tomu, že auto po několika desítkách vteřin, kdy stále jede vlevo, nebezpečně předjedou zprava. Častou chybou je také jízda v prostředním pruhu, třebaže úplně vpravo nic nejede.

Na tyto nešvary pamatuje novela bodového systému, která postihy za bezdůvodnou jízdu v levém pruhu zpřísní. Dosud platilo, že pokuta dosahovala nejvýše částky 2500 korun, v praxi ale policisté tento nešvar často řešili pouze domluvou.

Pokud bude schválena příslušná novelizace, bude za bezdůvodnou jízdu v levém či prostředním jízdním pruhu pokuta vždy 1500 korun a dva trestné body.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb. – § 12 Jízda v jízdních pruzích (výňatek)
Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.
V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám