Hlavní obsah

Kia na Slovensku působí desátým rokem, vyrobila 2,5 miliónu automobilů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a korejská Kia. Tři značky, které ze Slovenska udělaly největšího výrobce aut na světě v přepočtu na počet obyvatel. Posledně jmenovaná právě slaví 10 let na slovenském trhu.

Foto: Kia

Montážní závod automobilky Kia v Žilině

Článek

Závody automobilek Kia Motors, PSA Peugeot Citroën a Volkswagen loni na Slovensku dohromady smontovaly více než milión aut. V absolutních číslech je to méně, než kolik se vyrobí aut v Česku, v přepočtu na obyvatele ale Slováci vyrábějí nejvíce aut na světě. Dlužno dodat, že nejde o vývoj nových vozidel zmiňovaných značek na Slovensku, ale pouze o výrobní závody.

Výroba aut na Slovensku v příštích letech ještě stoupne díky nové továrně britské automobilky Jaguar Land Rover. Ta v závodě u Nitry plánuje od roku 2018 montovat 150 tisíc aut ročně. [celá zpráva]

Kia na Slovensku začala vyrábět před deseti lety, přesně ve čtvrtek 7. prosince 2006. Od té doby výrobní závody v Žilině opustilo 2,5 miliónu vozidel a 3,8 miliónu motorů. Jde o jediný výrobní závod automobilky Kia na území Evropy.

Největší zahraniční trh pro kie ze SR je Rusko

Kia na Slovensku dosud investovala zhruba 1,7 miliard eur (cca 45 miliard korun) a vytvořila přes 20 tisíc nových pracovních míst (započítáno je i 40 dodavatelských firem). Samotná automobilka v závodu s třísměnným provozem zaměstnává přibližně 3800 lidí.

Foto: Kia

Montážní závod Kie v Žilině

Závod v Žilině nyní vyrábí vozy modelových řad cee’d, Sportage a Venga. Vyváží je do 95 zemí světa, 14 procent vozů má pravostranné řízení. Od roku 2006 vyváží Kia většinu svých vozů do Ruska (18 %), Velké Británie (12 %), Německa (9 %), Španělska (6 %) a Itálie (6 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám