Hlavní obsah

Jaguar postaví továrnu za miliardu liber na Slovensku

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Představitelé britské automobilky Jaguar Land Rover podepsali v pátek investiční dohodu se slovenskou vládou o výstavbě nové továrny u Nitry za 1,1 miliardy liber (41,2 miliardy korun). Závod by měl vyrobit až 300 tisíc vozidel ročně.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar F-Type

Článek

Výstavba nové továrny u Nitry má začít v příštím roce a výroba by měla být spuštěna v roce 2018. Očekává se, že bude vytvořeno 2000 až 4000 nových pracovních míst. O investici se původně ucházela také Česká republika, Polsko, Maďarsko a Turecko.

Předseda slovenské vlády Robert Fico po podpisu smlouvy konstatoval, že příchod Jaguaru na Slovensko je největší investicí v rámci Evropské unie za posledních sedm let.

Fico potvrdil, že vláda poskytla Jaguaru investiční pobídku ve výši 130 miliónů eur (3,5 miliardy korun).

„I když se toto číslo může zdát vysoké, jedná se pouze o devět procent z celkové investice,“ uvedl. Generální ředitel automobilky Ralf Speth řekl, že slovenská vláda se při jednáních snažila vytvořit příznivé investiční prostředí, aby došlo k vytvoření nových pracovních míst. „První automobily by měly opustit výrobní linky v roce 2018,“ uvedl.

Automobilka Jaguar Land Rover patří do indické skupiny Tata Motors.

Na Slovensku už působí automobilka Volkswagen v Bratislavě, PSA Peugeot Citroën u Trnavy a KIA u Žiliny. V přepočtu na počet obyvatel je Slovensko největším výrobcem automobilů na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám