Hlavní obsah

Pathkiller: nejlepší ze všech jeepů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jen málo lidí, kteří dojdou za svým snem tak daleko, jako Greg Henderson. Ten miloval opravdu dokonalá terénní auta. Ale nikdo je nevyráběl. Tak si je začal dělat sám. Teď na ně má firmu a třeba tenhle Pathkiller je jedním z vrcholů výroby.

Foto: Unofficial Use Only

Unofficial Use Only Pathkiller

Článek

Firma Grega Hendersona se jmenuje Unofficial Use Only, a tak nějak to vystihuje celou filosofii majitele i jeho aut. Třeba Pathkiller je vlastně sbírka toho nejlepšího, co může značka Jeep nabídnout. Jenže je to rozložené na prvosoučástky a složené zase dohromady. Od každého trochu.

Foto: Unofficial Use Only

Unofficial Use Only Pathkiller

Foto: Unofficial Use Only

Unofficial Use Only Pathkiller

Vůz je jako oslava Jeepu Cherokee generace XJ, která, jak mnozí pravověrní fanoušci značky říkají, byla nejlepší auto do terénu. Základem je ovšem Jeep Wrangler, který dostal kompletně nový předek. Je to právě maska chladiče z uvedeného Jeepu Cherokee a také jeho kapota. K tomu je nový nárazník FJ s navijákem a mohutným náběhem.

Vzadu pak je speciální plátěná střecha na konstrukci, kterou Greg Henderson sám vymyslel a vyrábí ji. Je to vlastně elektrický systém stahování plátěné střechy jako u kabrioletu, jenže aplikovaný na čtyřdveřový model Jeepu Wrangler.

Pod kapotou jsou nové nápravy, nové pružení, které dokáže měnit elektronicky světlou výšku. Je tam také vidlicový šestiválec Pentastar o objemu 3,6 litru, který díky přeplňování od firmy Ripp dosáhne na výkon 325 koní (239 kW) a točivý moment 406 Nm.

Foto: Unofficial Use Only

Unofficial Use Only Pathkiller

Cenu vozu neznáme. Ale perlička na závěr. Víte, že Pathkiller byl posledním skutečným indiánským náčelníkem kmene Čerokézů? Po něm už nastoupil Charles R. Hicks, který byl americkým míšencem se vzděláním a výchovou Moravských bratrů (Jednota bratrská v USA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám