Hlavní obsah

V Brně budou k vidění luxusní automobiloví veteráni

Právo, Vladimír Klepáč

V Brně budou k vidění luxusní auta, která počátkem minulého století využívala tamní smetánka. Akci pořádá Technické muzeum. Část vozidel bude od příští soboty vystavena na zahradě vily rodiny Löw-Beerů, jejíž členové patřili k nejmajetnějším obyvatelům města. Akci zahájí den předtím jízda dvaceti automobilových veteránů městem. Zastávku budou mít i na náměstí Svobody.

Foto: Archiv Technického muzea Brno

Vozidlo Austro Daimler z roku 1910 bude patřit k unikátům na připravované výstavě.

Článek

„K nejzajímavějším kouskům bude patřit vozidlo Austro Daimler z roku 1910, které patří k nejcennějším automobilovým veteránům ze sbírek Technického muzea Brno. Kdysi jej využívala šlechtická rodina Mitrovských,“ řekla Právu autorka scénáře výstavy Sylvie Zouharová Dyková, která je kurátorkou sbírky historických vozidel muzea.

Austro Daimler patří mezi kulturní památky a je jediným strojem svého druhu, který se v Česku dochoval. Vozidlo je stále pojízdné. Muzejníci milovníkům automobilových veteránů předvedou, v jakých vozidlech jezdili členové továrnických rodin Löw-Beerů nebo Stiassných. Část aut bude zapůjčena ze soukromých sbírek.

Zatímco Löw-Beerové coby majitelé prosperující textilky využívali vozidla značky Mercedes, která patřila k luxusním již za první republiky, Stiassní, podnikající ve stejné oblasti, měli ve svém vozovém parku klasické stroje Tatra 57, řadící se k užitkovým strojům. Na výstavě budou muzejníci prezentovat například vůz Praga Alfa 39 v luxusním provedení.

„Zajímavostí je, že kdysi byly vydávány registrační značky aut nikoli na dané vozidlo, ale na jeho majitele. Přišli jsme na to, že ještě v roce 1926 byla využívána registrační značka vedená na Benno Löw-Beera, který byl tou dobou již deset let po smrti,“ doplnila Zouharová Dyková.

Zbyly po nich vily

Originální vozidla po slavných továrnících se nezachovala. Pořadatelům akce proto nezbývá nic jiného než vystavit stejné typy strojů ze sbírek muzea a ze soukromých expozic. Většinou měli členové brněnské smetánky židovský původ, proto za druhé světové války buď uprchli před nacisty, nebo zemřeli v koncentračních táborech.

Ve městě po nich ale zbyly jejich vily, které patří k architektonickým skvostům Brna a k jeho významným turistickým cílům. Například vila po rodině Tugendhatů, spřízněné s Löw-Beery, je zapsána na seznamu světových památek UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám