Hlavní obsah

Volvo vyvine a vyrobí samořiditelná auta pro Uber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Volvo a společnost Uber, která přes mobilní aplikace provozuje systém sdíleného způsobu dopravy, se daly dohromady. Vyvinou za společné peníze nové auto s automatickým řízením.

Foto: Volvo

Volvo XC90 s testovacím sadou pro autonomní řízení

Článek

Uber má v bezpočtu států problém s tím, že je jeho služba sdílené jízdy (nebo taxislužby přes mobilní aplikaci) zakázaná. Co to může vyřešit? Automatizovaná auta, která nebudou mít řidiče. Proti tomu nebude moct nikdo protestovat, protože Uber se stane vlastně provozovatelem aut samotných a žádný řidič už nebude potřebovat nějakou licenci.

A tak se Uber dal dohromady s Volvem, dnes jedním z technologických lídrů v oblasti automobilů. Za společné peníze (celkem 300 miliónů dolarů) vyvine Volvo nové auto na stávající platformě SPA, která je třeba ve Volvu XC90, S90 nebo V90. Nepoůjde tedy o žádný upravený model, jaký vidíte například na fotce, ale o svébytné auto, určené přesně pro tento účel.

Foto: Volvo

Volvo XC90 s testovacím sadou pro autonomní řízení

Volvo připraví techniku, bude jej vyrábět a nabídne jej Uberu. Ten mu dá své vlastní logo a bude ho provozovat. Ovšem ještě před tím mu bude muset implementovat softwarová „střeva“, protože Uber bude mít vlastní systém řízení. Stejně tak i Volvo vyvine vlastní verzi.

Volvo a Uber tím získají dost. Vždyť Volvo před lety oznámilo, že v roce 2020 nezemře v jejich vozech jediný člověk. Tento rok tohle prohlášení trochu zrevidovali, ale autonomní vozy jsou jasnou volbou pro takový plán. Vyvarují se lidských chyb a těch elektronických bude výrazně méně. Uber sice také prohlašuje, že jeho cílem je bezpečnost cestujících, ale důvod jsme si už výše popsali.

Volvo a Uber ale nejsou jediní. Nedávno jsme například psali, že Ford v současnosti zvyšuje investice do autonomních vozů, protože chce sám provozovat carsharingovou službu, patrně podobnou Uberu. Stejně je na tom Volkswagen a další značky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám