Hlavní obsah

Průměrné auto v Česku je staré 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct let a jeden měsíc. Takový je průměrný věk osobních aut v Česku v letošním 1. čtvrtletí. Jde o rekordní hodnotu od roku 1993, kdy vznikla samostatná Česká republika. Letos poprvé hodnota překročila patnáctiletou hranici.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

„Je zřejmé, že ke snižování průměrného věku automobilů přispívají zejména ekonomické nástroje," řekl analytik Antonín Šípek, který dříve dlouhodobě působil jako ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

„Počty vyřazovaných vozidel v tuzemsku dlouhodobě klesají, neboť v ČR v podstatě neexistuje žádný nástroj pro motivaci občanů k vyřazování starých, ekologicky a bezpečnostně nevyhovujících vozidel," dodal analytik.

Negativní vliv na vývoj průměrného věku osobních aut má také dovoz ojetých vozidel v nevyhovující věkové struktuře. V současné době tvoří téměř 50 procent dovozů osobních ojetin automobily ve věku nad 10 let.

 Průměrné stáří motocyklů je 33,4 roku

Nejstarší kategorií vozidel zůstávají motocykly. Jejich průměrný věk se v prvním čtvrtletí zvýšil proti závěru loňského roku o 0,9 roku na 33,4 roku. Počet strojů v registru stoupl o 5600 na 1,07 miliónu.

Celkový počet osobních aut v registru vozidel se letos v 1. čtvrtletí přitom zvýšil o 47 000 na 5,2 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám