Hlavní obsah

Shell ukázal třímístný koncept auta s délkou 2,5 metru

Novinky, maž

Britsko-nizozemská globální ropná společnost Shell se nevěnuje jenom těžbě ropy a plynu. V pátek Shell nečekaně ukázal první fotografie koncepčního městského vozidla, které využívá tříválcový motor o výkonu 33 kW (45 k).

Foto: Shell

Shell Concept Car (2016)

Článek

Nový model připomíná roztomilá autíčka z animovaného filmu Cars. Design malého vozítka měl na starost Brit Gordon Murray, který pro Shell v roce 2010 vyrobil koncepční vozítko T.25, které se ale nikdy neprodávalo. Nové bezejmenné auto je rovněž pouze konceptem, jeho sériová výroba ovšem není vyloučena.

Shell Concept Car, jak se novinka jmenuje, je dlouhé pouhých 2,5 metru, výška činí metr šedesát a šířka 1,35 metru. Fascinující je, že do automobilu se vejdou tři cestující a vozítko se otočí na pouhých šesti metrech.

Foto: Shell

Shell Concept Car (2016)

Vzhledem k vyšší stavbě karoserie naopak nezaujme aerodynamika (cx = 0,29), hmotnost se podařilo dostat na hodnotu 550 kilogramů. Kola jsou třináctipalcová, použité pneumatiky hodné úzké (145/70).

O pohon se stará tříválec se čtyřmi ventily na válec a variabilním časováním, který ze zdvihového objemu 660 ccm produkuje 45 koní (33 kW) a 64 Nm točivého momentu.

Foto: Shell

Shell Concept Car (2016)

Stovku zvládne miniauto za 15,8 sekundy a jede až 156 km/h, respektive elektronicky omezených 145 km/h. A co je důležité: spotřeba benzínu se pohybuje na hodnotě 2,6 litru na sto ujetých kilometrů. Převodovka je automatická, pětistupňová.

Zda a kdy se představené vozítko dostane do sériové výroby, zatím Shell neuvedl.

Foto: Shell

Shell Concept Car (2016)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám