Hlavní obsah

Pojízdná elektrická krabice podle vašich představ

Před mnoha a mnoha lety řekl Henry Ford: „Každý zákazník si může vybrat jakoukoli barvu auta, jestliže to bude černá.“ Ty doby jsou už daleko. Teď si může zákazník zvolit vlastně cokoliv, co na autě chce. Zvlášť ve vozech France Craft.

BEZ KOMENTÁŘE: France Craft Pixel XYTVideo: France Craft

 
Článek

Maličká firma známá jako France Craft prezentovala svůj nápad a podnikatelský plán v USA na veletrhu elektroniky. Jmenuje se Pixel XYT a jde o koncept, kde si zákazník zrecykluje jakýkoli styl, který bude chtít. Základ je v tom, že vůz je elektromobil s prostorovým rámem. Dojezd je 100 nebo 200 km a v budoucnu má být i hybridní varianta. Minulý rok ale postavili i verzi na metan z bioplynky.

Foto: France Craft

France Craft Pixel XYT

Foto: France Craft

France Craft Pixel XYT

Do prostorového rámu se pak vetkne prakticky cokoliv, co zákazník chce. Ostatně i jméno XYT je o tom – X symbolizuje užitkovou verzi, Y osobní a T pak taxikářskou. Ale jinak je všechno na zákazníkovi. Může si objednat, že boční panely ve dveřích nebudou bílé, ale budou zelené a budou mít výstupky z gumy, vypadající jako ježek. Není problém. Přesné rozměry úchytů a tvaru jsou známé. Takže vlastně jde o jakýsi open-source systém, kam může kdokoli přidávat cokoli.

Foto: France Craft

France Craft Pixel XYT

Foto: France Craft

France Craft Pixel XYT

Základ je ale pořád stejný. Maličké krabicovité autíčko, které se skvěle hodí do městského provozu – už kvůli dokonalému výhledu, minimálnímu poloměru otáčení nebo právě variabilitě čehokoliv. France Craft zatím nabízí dlouhatánský seznam, co si může majitel od nich dokoupit do vozidla. Základní cena vozu je v přepočtu 275 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám