Hlavní obsah

Nový elektromobil v reálném světě – Chevrolet Bolt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Chevroletu Bolt jsme už psali. Ano, tohle auto už bylo představené dávno. Ale zatím jen jako koncept. Na autosalon v Detroitu, který právě probíhá, si nechali manažeři značky jeho skutečnou sériovou premiéru i s technickými informacemi.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Bolt

Článek

Bolt měl vlastně premiéru hned několikanásobnou. Už minulý rok se objevil na prvních fotografiích, teď jej přivezli na veletrh elektroniky a moderních technologií CES 2016 a hned za pár dní se objevuje ve výstavních prostorách NAIAS v Detroitu.

A co tedy automobil přinese? Především to jsou Li-On akumulátory o kapacitě 60 kWh. Výkon elektromotoru je 147 kW (200 koní). S tím dokáže zrychlit na stovku za sedm sekund a maximální rychlost je 146 km/h.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Bolt

Foto: Chevrolet

Chevrolet Bolt

To důležité na elektrovoze je ovšem dojezd. Tady tabulky hovoří o 321 km, cože je opravdu parádní hodnota. Automobil je standardně dodáván s vnitřní 7,2kW nabíječkou, která dokáže auto nabít na dojezd 80 km za méně než dvě hodiny. Při použití rychlonabíječky je pak 144km dojezd natlačen do akumulátorů za třicet minut. Zajímavé je, že automobilka dává na bateriový pack záruku osm let nebo 100 000 mil (160 000 km).

Foto: Chevrolet

Chevrolet Bolt

Foto: Chevrolet

Chevrolet Bolt

A další zajímavost. K řízení stačí jediný pedál. Když řidič sundá nohu z plynu a pedálem pod volantem nastaví rychlé regenerativní dobíjení, automobil brzdí tak, až zastaví. K rozjezdu pak stačí zase sešlápnout plyn.

Cena vozu začíná na 35 050 dolarech, v přepočtu tedy 876 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám