Hlavní obsah

Je třeba mít zimní pneumatiky? Povinné to není všude

Od 1. listopadu je povinné mít na automobilu nasazené zimní pneumatiky. Tak to je jedna z pověr, která se stále více rozšiřuje mezi českými motoristy. Povinné to zatím není všude.

Foto: Goodyear

Zimní pneumatiky

Článek

Když byla přijímaná novela, která tuto část upravovala, byla k tomu velká informační kampaň. Jenže pár let už uteklo a mezi lidmi i třeba na diskusních fórech webů se objevují zoufalé dotazy, co dělat, když pneuservisy jsou zahlcené a řidiči potřebují jezdit.

Předem je třeba říct, že povinnost jezdit na zimních pneumatikách je jen na některých silnicích či oblastech. Samozřejmě jsou to Krkonoše, Orlické hory, části Krušných hor, některé silnice, jako například silnice přes Suchý vrch apod.

Tyto silnice jsou osazeny značkou „zimní výbava“, která vešla v platnost v roce 2008. Bohužel o tom, kde tyto značky jsou umístěné, se nikde komplexně nedozvíte. Policie ČR mapuje jen dálniční úseky a umístění značek v krajích si musíte najít sami, i když Ministerstvo dopravy ČR na svých stránkách oznamuje, že snahy o komplexní seznamy těchto úseků vítá a bude je podporovat. Od roku 2011 až dosud však žádnou vlastní iniciativu neuskutečnilo.

Foto: MDČR

Zimní výbava - značka

Tam, kde značka není, nemusíme zatím řešit vyjetí či nevyjetí vozu. Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích v § 40a totiž říká, že „v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza”, musí být automobil o hmotnosti do 3,5 tuny vybaven zimními pneumatikami na všech kolech, a to s hloubkou dezénu „hlavních dezénových drážek”, tj. těch, kde jsou indexy opotřebení, nejméně 4 mm.“

Pod teplotu 7 °C se vyplatí používat zimní pneumatiky, protože mají lepší vlastnosti při jízdě než letní

To znamená, že v současných teplotách máme dva přístupy – ranní mrazíky mohou udělat ze silnice ledovou plotnu a vy na ní uklouznete a auto rozbijete. Takže přezout. Nebo odpoledních třináct stupňů v pohodě zvládáte. Pak ještě mít auto přezuté nemusíte. Pokud ho však nepřezujete a někde vás zastihne nečekaně zima, máte smůlu. Podle zákona nesmíte vyjet.

Zkušenosti i testy však ukazují, že letní pneumatiky pod 7 °C tuhnou a ztrácejí své vlastnosti. Je tedy lepší přezout na zimní pneumatiky, i když zima ještě nenastoupila. Zimní pneumatika má většinou označení M+S nebo symbol sněhové vločky. Staří plášťů zákon neřeší.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Máte už přezuto na zimní pneumatiky?
Ano
61,3 %
Ne
38,7 %
Celkem hlasovalo 2520 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám