Hlavní obsah

Třetina řidičů nestihne včas přezout na zimní pneumatiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně třetina motoristů nestihne včas přezout vozidlo na zimní pneumatiky. Nynější chladné počasí a v některých částech republiky i první sníh prodlužují čekací doby v pneuservisech až na týden. Vyplývá to z informací provozovatelů pneuservisů a obchodníků.

Foto: Suzuki ČR

Článek

Od 1. listopadu do 31. března jsou zimní pneumatiky povinné za zhoršených povětrnostních podmínek nebo na úsecích označených dopravní značkou. Pokud je tedy v prosinci slunečno a na silnici není žádný sníh – a nedá se předpokládat, že během jízdy napadne – můžete legálně jezdit s autem s letními pneumatikami. Vzhledem k nižším teplotám je ale stejně nejrozumnější začátkem listopadu přezout na zimní obutí.

„Každoročně nastává problém s objednacími lhůtami pneuservisů, které se s blížícím koncem října prodlužují. Dochází pak k časovému skluzu přezutí automobilu, který při zhoršeném počasí může přinášet problémy," uvedl manažer servisních koncepcí řetězce Elit Tomáš Kabrhel.

Ceny zimního obutí zůstávají stejné

Prodej zimních pneumatik je v říjnu zhruba o desetinu vyšší než loni. Ceny se přitom proti loňsku nezměnily. Podle majitele obchodu Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera se ale dá očekávat, že v sezónní špičce se ceny kvůli snižujícím se zásobám zvýší o zhruba čtyři až pět procent.

„Riziko dopravní nehody na letních pneumatikách v zimním počasí samozřejmě výrazně roste. Pokud se navíc prokáže, že vzniklá škoda souvisela se špatným obutím vozidla, pak se musí motorista připravit na to, že to pojišťovna zohlední v pojistném plnění. Nemusí pak dostat zaplacenou celou škodu a bude muset přijmout za škodu i vlastní finanční odpovědnost," dodal Aleš Povr z České asociace pojišťoven.

Zimní pneumatiky se od letních liší především složením směsi a hrubším vzorkem. Minimální hloubka vzorku je čtyři milimetry.

Jak se liší zimní a letní obutí, si přečtěte v naší reportáži z Laponska. [celá zpráva]

Anketa

Kdy budete svůj automobil přezouvat na zimní pneumatiky?
Už mám přezuto
51,6 %
V řádu několika dní
21,2 %
Začátkem listopadu
18,9 %
I v zimě jezdím na letních pneumatikách
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2657 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám