Hlavní obsah

Češi míří do neautorizovaných servisů až s pětiletými auty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi s novými auty dávají přednost autorizovaným servisům, nejčastěji tam, kde vůz koupili. Do neznačkových opraven zamíří až s pěti nebo šestiletým autem. Vyplývá to z údajů některých autoopraven.

Foto: Elit

I nezávislé servisy mohou provádět pravidelné opravy předepsané výrobcem vozu, pokud mají patřičné vybavení. Ilustrační foto

Článek

Motoristé většinou čekají s návštěvou levnějšího neznačkového servisu až po uplynutí záruční lhůty kvůli obavě z uznání případné reklamace. Od roku 2010 přitom platí nařízení Evropské komise známé jako bloková výjimka, podle které mohou nezávislé servisy provádět pravidelné opravy předepsané výrobcem vozu, pokud mají patřičné vybavení.

Povědomí o platnosti blokové výjimky je stále nízké, i když podle jednatele nezávislého servisu Auto Papoušek Michala Papouška se chování motoristů začíná měnit. „V poslední době začínají jezdit do servisu i mladší, tří nebo čtyřletá auta," uvedl.

Podle vedoucího oddělení služby Elit Car Fleet Service Tomáš Kabrhela se zájem ze strany provozovatelů firemních flotil o neznačkový servis zvýšil až na dvojnásobek. Roste ale i poptávka soukromých majitelů aut. Například servis SQS v Brně hovoří o růstu zájmu o 30 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám