Hlavní obsah

Volvo se vrátilo k zisku, pomohla Čína i Evropa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car Group, vlastněný čínskou Geely, se v letošním prvním pololetí vrátil k zisku. K lepšímu výsledku mu pomohlo prudké zvýšení prodeje v Číně a růst v Evropě.

Foto: maž, Novinky

Článek

Volvo, které patří mezi přední švédské vývozce a zaměstnavatele, vytvořilo v prvním pololetí provozní zisk 1,21 miliardy švédských korun (42,3 miliardy korun). Ve stejném období loni bylo ve ztrátě 577 miliónů švédských korun.

Celkové tržby za prvních šest měsíců roku stouply o 15 procent na 64,8 miliardy švédských korun (197 miliard korun). Ve Spojených státech prodej klesl o desetinu, na čemž se podle agentury Reuters podepsal nedostatek nových modelů. Výsledky automobilky ale podpořil růst v Číně. Prodej na největším automobilovém trhu světa za prvních šest měsíců stoupl meziročně o více než 34 procent. Čína se tak v prvním pololetí pro firmu stala největším trhem.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Zhejiang Geely Holding Group koupila Volvo Car od americké automobilky Ford Motor v roce 2010 za 1,8 miliardy dolarů (36 miliard korun). Společnost chce do roku 2020 zvýšit prodej na 800 000 aut ročně, tedy skoro dvojnásobek oproti nynějšímu stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám