Hlavní obsah

Malá auta pro Indii propadla v nárazových testech

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Global New Car Assessment Programme (Global NCAP) je novou odnoží evropské organizace pro vyhodnocování nárazových testů automobilů. Prvním testem této organizace byla pětice malých automobilů populárních v Indii.

BEZ KOMENTÁŘE: Crashtesty pěti malých automobilů pro indický trhVideo: Global NCAP

 
Článek

Auta byla ve specifikaci právě pro druhou nejlidnatější zemi světa a kvůli tomu neměla bezpečnostní výbavu obvyklou a v některých případech povinnou kupříkladu v Evropě. Vzhledem k použité metodice EuroNCAP test nevypovídá tolik o struktuře karoserie, zejména absence airbagů ale všechny modely při hodnocení bezpečnosti dospělých cestujících připravila o marketingově cenné hvězdičky.

Kupříkladu taková Tata Nano při čelním nárazu v rychlosti 64 km/h nezískala jedinou hvězdičku - ani za ochranu dospělých, ani za ochranu dětí. Výsledky na první pohled vypadají katastrofálně. I tak je ale levné nano při nárazu bezpečnější než skůtr či motocykl se dvěma až třemi cestujícími, což je v Asii jev velmi běžný.

Foto: Global NCAP

Tata Nano v nárazovém testu Global NCAP

Výsledky nárazových testů Global NCAP
automobilpočet airbagůochrana dospělýchochrana dětí
Volkswagen Polo24/53/5
Volkswagen Polo (bez airbagů)00/53/5
Maruti Suzuki Alto 80000/52/5
Ford Figo00/52/5
Hyundai i1000/51/5
Tata Nano00/50/5
Zdroj: Global NCAP

Zajímavé srovnání přináší Volkswagen Polo, který byl napoprvé otestován bez airbagů a za ochranu dospělých získal 0 hvězdiček z 5 možných, verze se dvěma aribagy na tom ale byla podstatně lépe - získala 4 hvězdičky z pěti možných. Hodnocení ochrany dětí bylo stejné jako u verze bez airbagů (3 hvězdičky z pěti).

Zajímavé by bylo porovnání i ostatních modelů s a bez vzduchových vaků, které v Indii u základních verzí, notabene malých městských automobilů, nejsou běžné.

Foto: Global NCAP

Hyundai i10 v nárazovém testu Global NCAP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám