Hlavní obsah

Prodej aut v EU rostl už druhý měsíc po sobě, v říjnu o 4,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej aut v Evropské unii v říjnu vzrostl o 4,7 procenta na 1 004 935 vozů. Poprvé od září 2011 se zvýšil již druhý měsíc za sebou. Růst zaznamenaly všechny velké trhy vyjma Itálie.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lamborghini Gallardo LP 560-4

Článek

Od počátku letošního roku je však prodej stále nižší. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V Itálii se v říjnu prodej aut snížil o 5,6 procenta. V dalších velkých zemích však rostl. V Německu, které je největším automobilovým trhem v regionu, se počet registrací zvýšil o 2,3 procenta. Nejvyšší byl růst ve Španělsku, kde činil 34,4 procenta.

Za leden až říjen bylo v EU registrováno více než deset miliónů nových aut. To je o 3,1 procenta méně než ve stejném období loni. Z velkých trhů však rostl prodej pouze v Británii, o více než desetinu, a ve Španělsku, kde byl vyšší o 1,1 procenta. V Německu prodej klesl o 5,2 procenta.

V ČR prodeje nových aut klesají

V České republice prodej vozů klesá. V říjnu se podle ACEA snížil o 3,9 procenta a za devět měsíců letošního roku o 7,8 procenta na 135 500 vozů. Na Slovensku se poptávka po nových autech v říjnu výrazně zlepšila a prodej zde vzrostl o 37,6 procenta. Od počátku roku však prodej klesl o 8,7 procenta na 53 679 vozů.

Z velkých automobilek se prodej Toyoty zvýšil o 17 procent a Renaultu o 14,8 procenta. Největší evropské automobilce Volkswagen, která má na trhu EU více než čtvrtinový podíl, stoupl prodej o 5,8 procenta, z toho prodej české Škody Auto vzrostl o 23,7 procenta. Pokles prodeje nadále trápí italský Fiat a francouzskou PSA Peugeot Citroën.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám