Hlavní obsah

Slovenský konstruktér ukázal novou generaci létajícího auta

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovák Štefan Klein na konferenci SAE Aerotech v kanadském Montrealu představil své létající auto AeroMobil ve verzi 2.5. Létající automobily sice už několik let existují, v praxi jich ale mnoho nejezdí, respektive nelétá.

BEZ KOMENTÁŘE: Aeromobil 2.5Video: Aeromobil

 
Článek

Slovenský konstruktér první verzi létajícího auta začal vyvíjet v roce 1990, verze 2.5 je již třetí evolucí a zatím jde o prototyp. Předchozí ani současná verze se nikdy neprodávaly, verze 3.0, naplánovaná ještě na letošní rok, se nejspíš dočká komerčního využití.

O pohon dvoumístného létajícího automobilu se stará motor Rotax 912. Jeho přesné technické parametry na oficiálních stránkách projektu chybějí, při jízdě v režimu „automobil“ je nejvyšší rychlost 160 km/h, což při spotřebě paliva 7,5 l / 100 km dává teoretický dojezd 500 kilometrů.

Foto: AeroMobil

AeroMobil 2.5

Foto: AeroMobil

AeroMobil 2.5

V režimu „letadlo“ činí nejvyšší rychlost 200 km/h, přičemž rychlost při vzletu je 130 km/h. Dolet činí dle údajů výrobce 700 kilometrů a spotřeba paliva pak 15 litrů za hodinu letu.

Suchá hmotnost činí 450 kilogramů, délka aeromobilu je rovných šest metrů, šířka pak 8,2 metru (vysunutá křídla), respektive 1,6 metru (režim jízdy).

Foto: AeroMobil

AeroMobil 2.5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám