Hlavní obsah

Porsche na působivém videu ukázalo všechny generace slavné 911

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche 911 patří mezi sportovními auty mezi legendu a stuttgartská automobilka letos připomíná padesátiny tohoto modelu při každé příležitosti. Naposledy v elegantním videu, které ukazuje všech sedm generací pohromadě.

Porsche: všech sedm generací 911Video: Porsche

 
Článek

Původní 911 se v roce 1963 představila na autosalonu ve Frankfurtu jako typ 901. Přejmenování na 911 následovalo při uvedení na trh roku 1964 kvůli sporu o ochrannou známku, kterou vlastní Peugeot.

Původní devětsetjedenáctku poháněl vzduchem chlazený šestiválcový motor typu boxer. Šestiválec měl výkon 130 koní, auto jelo nejrychleji 210 km/h - v té době vysoká rychlost, dnes už takhle dovede jezdit i malé auto do města.

V šedesátých letech by si asi málokdo vsadil na to, že řada 911 udělá z automobilky Porsche kult. Na videu je vidět, jak se design měnil pouze v detailech a základní tvary (na rozdíl od velikosti auta) zůstávají prakticky stejné.

Porsche za padesát let dopustilo jediný exces v designu, to když v roce 1998 přišla generace 996, která neměla typická kulatá světla (na videu černé auto). Následovník - 911 (997) vše vrátil do původního stavu.

Další zajímavosti z historie Porsche 911 najdete ve starším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám