Hlavní obsah

Francouzský soud pozastavil zákaz prodeje mercedesů

Paříž

Francouzský soud nařídil vládě, aby přerušila blokování prodeje některých vozů značky Mercedes německé automobilky Daimler na francouzském území. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek sdělil představitel správního soudu ve Versailles. Francie tento měsíc zablokovala prodej mercedesů kvůli tomu, že v jejich klimatizacích Daimler používá v zájmu bezpečnosti chladivo, které Evropská komise od počátku roku kvůli ochraně klimatu zakázala.

Foto: Mercedes-Benz

Článek

"Rozhodnutí nedovolovat registrace (vozů Daimler) se dočasně pozastavuje," uvedl činitel. Ministerstvo životního prostředí musí nyní do deseti dní rozhodnout, zda chce registrace mercedesů nadále blokovat, konstatoval soud.

Daimler na počátku července sdělil, že francouzské úřady blokují nové registrace jeho sportovních vozů Mercedes SL a kompaktů třídy A a B. Tyto automobily představují více než polovinu prodeje značky v této zemi a asi dvě procenta globálního prodeje firmy.

Daimler: Při srážce hrozí požár

Daimler jako jediná evropská automobilka odmítl vyhovět směrnici EU, jež od letošního ledna zakázala v klimatizaci nově prodávaných vozů používat dosavadní náplň R134a. Automobilka však ve svých testech zjistila, že jediná schválená náhrada za dosud běžné chladivo může při srážce a vzplanutí uvolnit vysoce toxický fluorovodík, a způsobit tak cestujícím ve vozidle smrt.

Rozhodnutí Daimleru nepřistoupit na směrnici EU schválily německé úřady. Po francouzském zákroku Brusel varoval Německo před protiakcí a rozhodnutí Paříže podpořil.

Němečtí politici poukázali na to, že krok Francie může souviset se sporem o zpřísněné limity na emise oxidu uhličitého (CO2) v EU. Jejich přijetí minulý měsíc Berlín intenzivním lobbováním zabránil, aby ochránil domácí automobilky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám