Hlavní obsah

Nová Yamaha MT-09 – tři válce v netradičním naháči

Novinky, Petr Kološ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová yamaha má 115 koní, objem necelých 850 ccm, váhu pod 190 kilo a divoký design. První stroje by se mohly v tuzemských prodejnách objevit už na konci léta. Cenovka se dá čekat kolem 200 000 Kč.

Foto: Yamaha

Yamaha MT-09 (2013)

Článek

Jakkoliv to vizuálně není příliš poznat, označením uvedená motorka MT-09 patří do rodiny Monster Torque modelů. Je prvním strojem, jemuž Yamaha dává loni na podzim představený tříválec. Jak už z názvu plyne, řada MT se má chlubit masivním točivým momentem, a tedy i zátahem.

Řadový tříválec, vyvinutý na základech motoru R1, nabízí objem 847 ccm. Motor slouží jako nosná část rámu s litou hliníkovou horní částí. Zátah slibuje už z nízkých otáček. Maximum výkonu přijde v 10 000 otáčkách, kdy agregát dává 115 koní. Jejich distribuci má na starosti nová šestistupňová převodovka.

Foto: Yamaha

Yamaha MT-09 (2013)

Ovládání motoru zajišťuje elektronický plyn se třemi palivovými mapami. Tříválcová koncepce proti čtyřválci neslibuje jen unikátní charakter „věčně táhnoucího agregátu“. Zaujme i úsporou hmotnosti. MT-09 se tak s váhou dostává níž než supersportovní R6.

Horní část z hliníku

Na 188 kg pohotovostní hmotnosti se základní verze MT-09 dostává i díky horní části hliníkového rámu. Vyrábějí ho metodou tlakového lití. Stejně jako u „velké“ MT-01 jsou obě poloviny sešroubovány v oblasti hlavy řízení a čepu zadní kyvné vidlice.

Vizuálně zaujme zejména čtrnáctilitrová nádrž s bočními průduchy. Nezvykle tvarovaný je i přední světlomet, přístrojový panel a odlehčená záď. Výsledkem je stroj, který vzhledově do třídy naháčů 600–800 ccm příliš nezapadá. Možná i proto ho výrobce řadí do vlastní kategorie – „naháč-motard“. Toto spojení má nabídnout nový sportovní jízdní zážitek.

Foto: Yamaha

Yamaha MT-09 (2013)

Nová Yamaha MT-09 se bude vyrábět ve čtyřech barvách. První zájemci se na motorce budou moci svézt zřejmě na konci letošního léta. Základní cena se bude pohybovat pravděpodobně lehce nad hranicí 200 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám