Hlavní obsah

Zaměstnanci firmy Hyundai bojují za vyšší mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

V Jižní Koreji se demonstruje. Zaměstnanci automobilky Hyundai Motor znovu obnovili boj o vyšší mzdy hned poté, co zkrachovala snaha o domluvení se s vedením podniku. Ve středu 8. 8. tedy uskutečnili dvouhodinovou stávku, které se zúčastnilo zhruba 45 000 lidí. Jedním protestem to však neskončí, plánují se další. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci požadují kromě vyšších mezd rovněž zrušení nočních směn, které podle nich představují zdravotní riziko. Odbory hodlají do konce příštího týdne uskutečnit ještě pět několikahodinových stávek. K protestům by se navíc tento týden měli připojit také zaměstnanci sesterské automobilky Kia Motors.

"Je politováníhodné, že se odbory rozhodly stávkovat a přerušit jednání v tomto kritickém bodě. Odborářský protest je kontraproduktivní a poškodí pracovníky, zákazníky i samotnou firmu," uvedla společnost Hyundai, která je největším výrobcem automobilů v Jižní Koreji.

Minulý měsíc uskutečnili zaměstnanci firem Hyundai a Kia první stávku za čtyři roky. Červencové protesty snížily produkci automobilek o více než 14 000 vozů v hodnotě téměř 270 miliard wonů (zhruba pět miliard Kč).

Zapracování na designu se vyplatilo

Hyundai a Kia společně tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Firmy byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. V posledních letech však zapracovaly na designu i kvalitě, a začaly tak dosahovat vynikajících výsledků v prodeji.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Reklama

Související témata:

Související články

Platforma MQB: pod povrchem nové octavie

Není žádným tajemstvím, že třetí generace octavie je postavena na nové koncernové platformě MQB. Co se skrývá za zkratkou MQB (Modularer Querbaukasten) a jakou...

Výběr článků

Načítám