Hlavní obsah

Nissan bude v Barceloně vyrábět elektrickou dodávku NV200

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nissan bude od roku 2013 ve svém závodě v Barceloně vyrábět model e-NV200, což je elektrická verze dodávky NV200. Ta se rovněž vyrábí v Barceloně. Nissan do nové továrny investoval 100 miliónů euro (2,5 miliardy korun).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan NV 200 (Combi) - verze poháněná spalovacím motorem.

Článek

Model e-NV200 se stane druhým čistě elektrickým automobilem společnosti Nissan, první je model Leaf z roku 2010. K modelu e-NV200 zatím japonská automobilka nesdělila žádné podrobnosti.

Dojezd elektrické dodávky bude prý podobný jako u modelu Leaf, tj. přibližně 170 kilometrů na jedno nabití. Jako vozy do velkých aglomerací by mohly elektrické dodávky dobře fungovat, pro vnitrostátní či mezinárodní přepravu se ale v této fázi nehodí.

Nissan Leaf - na první pohled běžný hatchback, pod kapotou je ovšem ukryt elektromotor s výkonem 107 koní (80 kW) a 280 Nm točivého momentu. Elektrické li-ion baterie s kapacitou 24 kWh dovedou generovat výkon 120 koní (90 kW).

Díky tomu, že Leaf nemá spalovací motor, jsou přímé emise výfukových plynů nulové. Baterie se ale nějak musí nabít a energie například v tuzemské síti v drtivé většině pochází z uhelných elektráren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám