Hlavní obsah

Citroën začal v Česku prodávat kompaktní SUV C4 Aircross

Novinky, maž

Nové kompaktní SUV s logem Citroënu se od konce května začalo prodávat na tuzemském trhu. Nový model, který technicky vychází z Mitsubishi ASX a který se s mírnými změnami bude nabízet i v autosalonech Peugeotu, je nabízen se třemi motory a ve třech úrovních výbavy.

Foto: Citroën ČR

Citroën C4 Aircross

Článek

Nové modely, tedy C4 Aircross a Peugeot 4008, mají stejné rozměry: délka činí 4,34 m, šířka 1,80 m a výška 1,63 m. Objem zavazadlového prostoru má v základním uspořádání hodnotu 442 litrů (bez rezervního kola).

Nový model je k dispozici s pohonem pouze předních kol nebo všech čtyř. U verze s pohonem všech čtyř kol si řidič může vybrat ze tří režimů: pohon dvou kol (2WD), všech čtyř (4WD) a pohon všech čtyř kol s uzávěrkou diferenciálu (Lock).

V případě obou režimů s pohonem všech čtyř kol – 4WD a LOCK, je rozdělení točivého momentu mezi přední a zadní kola řízeno elektronicky. Pohon všech kol v režimu Lock je stálý (více točivého momentu se nicméně dostává na zadní kola).

Foto: Citroën ČR

Citroën C4 Aircross

V Evropě tři motory

K dispozici jsou čtyři pohonné jednotky, přičemž na evropských trzích se prodávají jenom tři motorizace. Benzínové motory zastupuje šestnáctistovka s výkonem 85 kW (116 k) a 152 Nm. Druhým motorem je dvoulitr s výkonem 113 kW (150 k) a 198 Nm. Tento nepříliš výkonný motor, který plní pouze emisní normu Euro 5, se bude nabízet pouze na trzích mimo Evropu.

Foto: Citroën

Citroën C4 Aircross

Vznětové motory zastupuje 1.6 HDi  - 82 kW (112 k) a 270 Nm a 1.8 HDi s výkonem 110 kW (150 k) a 300 Nm. U těchto motorů je k dispozici šestistupňová manuální převodovka, u základního zážehového agregátu je k dispozici pouze pětistupňová manuální převodovka, respektive samočinná převodovka CVT.

Foto: Citroën ČR

Citroën C4 Aircross

Základní cena na českém trhu činí 479 900 korun (1.6i, 115 k a pohon jen předních kol). Nejlevnější verze 4x4 přijde na bezmála 600 000 korun, pod kapotou je v tomto případě základní naftový turbodiesel. Rozdíl u stejného motoru s pohonem pouze předních kol činí 40 tisíc korun. Konkurenční Peugeot 4008, respektive nové ASX od Mitsubishi, se v tuzemsku začnou prodávat na podzim.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mitsubishi ASX

Foto: Citroën ČR

Citroën C4 Aircross

Reklama

Výběr článků

Načítám