Hlavní obsah

Nejčastější podvody u ojetin: přetočené tachometry a falešný rok výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetočené tachometry a falšování skutečného roku výroby. To jsou dva nejčastější podvody, s nimiž se mohou v Česku setkat zájemci o ojetá auta. Stočený tachometr má podle společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu a historie vozidel, na 42 procent ojetých aut. Podíl počtu vozidel, u kterých se falšuje skutečný rok výroby, je téměř padesátiprocentní, uvedla Cebia.

Článek

Ve velkých technických průkazech se již neuvádí rok výroby vozidla, ale pouze datum první registrace vozidla. Datum první registrace pak figuruje jako stáří vozidla a určuje jeho hodnotu, která výrazně po tomto omlazení stoupne. "Nejčastěji je to jeden až dva roky, výjimkou ale nejsou případy, kdy je vozidlo omlazeno o tři a více let," uvádí Cebia v tiskové zprávě.

Podle společnosti Cebia se to týká hlavně individuálně dovezených vozidel do ČR, přičemž rozdíl v pořizovací ceně vozidla, které je o jeden až dva roky omlazené, může být až 40 000 korun. Zákazník totiž kupuje jednak dražší vozidlo a také se mu zvyšují náklady na pojištění vozidla. Vyšší jsou i náklady na finanční služby jako leasing či úvěr.

Nejčastěji se prý lze s úpravou roku výroby setkat u Škody Octavie z roku 2006, Volkswagenu Passat s rokem výroby 2007 a Škody Fabie z roku 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám