Hlavní obsah

Peugeot a Citroën představí nové modely SUV

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráce PSA s Mitsubishi přináší nový model: je jím upravené Mitsubishi ASX, které bude pod svými značkami prodávat Peugeot i Citroën. Světová premiéra obou modelů je ohlášena na březnový autosalon v Ženevě, prodej bude zahájen rovněž příští rok.

Článek

Oba nové modely, tedy C4 Aircross i 4008, mají stejné rozměry: délka činí 4,34 m, šířka 1,80 m a výška 1,63 m. Objem zavazadlového prostoru má v základním uspořádání hodnotu 442 litrů. Mezi konkurenty nových „předělávek“ Mitsubishi ASX bude také Škoda Yeti, která má nepatrně menší rozměry.

Dvě nová SUV od Peugeotu a Citroënu budou k dispozici s pohonem pouze předních kol nebo všech čtyř. U verze s pohonem všech čtyř kol si řidič může vybrat ze tří režimů: pohon dvou kol (2WD), všech čtyř (4WD) a pohon všech 4 kol s uzávěrkou diferenciálu (Lock). V případě obou režimů s pohonem všech 4 kol – 4WD a LOCK, je rozdělení točivého momentu mezi přední a zadní kola řízeno elektronicky. Pohon všech kol v režimu Lock je stálý (více točivého momentu se nicméně dostává na zadní kola).

K dispozici budou čtyři pohonné jednotky – benzínové zastupuje šestnáctistovka s výkonem 85 kW (116 k) a 152 Nm a dvoulitr s výkonem 113 kW (150 k) a 198 Nm. Oba motory jsou spojeny buď se samočinnou převodovkou CVT nebo pětistupňovým manuálem.

Vznětové motory zastupuje 1.6 HDi  - 82 kW (112 k) a 270 Nm a 1.8 HDi s výkonem 110 kW (150 k) a 300 Nm. U těchto motorů je k dispozici šestistupňová manuální převodovka. Přesné datum zahájení prodeje ani ceny zatím oznámeny nebyly, světová premiéra obou modelů proběhne v březnu na tradičním ženevském autosalonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám