Hlavní obsah

Aerosáně Tatra museli nacpat do muzea fasádou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aerosáně Tatra V 855 z roku 1942 budou k vidění na výstavě Vynálezci a vynálezy, která se uskuteční v nové budově Národního muzea v Praze od 27. září do konce dubna příštího roku. Ve středu odpoledne byl tento dopravní prostředek o váze 1500 kilogramů přestěhován do přízemí budovy bývalého Federálního shromáždění, která nyní muzeu patří. Kvůli instalaci musela být vysklena část boční fasády u vchodu.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Kvůli aerosáním musela být vysklena část boční fasády.

Článek

Aerosáně zkonstruoval na základě osobního automobilu Tatra 87 začátkem 40. let minulého století pro potřeby německé armády tým Tatry Kopřivnice. Jediný vyrobený prototyp dosahoval rychlosti 80 kilometrů v hodině (plánováno bylo 130 kilometrů) a poháněla ho dvoulistá vrtule. Pohyb vzad, brzdění či pohyb v městském prostředí, kde by byla vrtule nebezpečná, zajišťoval válec opatřený šípovými lištami.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Aerosáně budou ejdním z největších exponátů výstavy.

"Na připravované výstavě uvidí zájemci také čočkostroj, ornitoptéru, kinesiskop a Kaplanovu turbínu. Slavné a občas i bizarní objevy českých vědců a koumáků si budou moci nejen prohlédnout, ale některé také sami vyzkoušet," řekla vedoucí oddělení vnějších vztahu muzea Radka Schusterová.

Výstava podle ní zahrne šikovné i méně praktické vynálezy z techniky, lékařství, chemie, biologie, zemědělství, tiskařství a humanitních věd. Zároveň návštěvníkům nabídne mnoho zajímavých informací z pracovního i soukromého života vynálezců.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Aerosáně si počkají na první návštěvníky výstavy do 27. září.

Expozici doplní audiovizuální program, kreslené komiksy s životopisy vybraných osobností a tematické hry, které prověří šikovnost i vědomosti příchozích. V rámci hry Cesta za Nobelovkou se návštěvníci seznámí se skutečnými životními příběhy našich vědců a vyzkouší si, jak by sami uspěli na poli vědy. Výstava nabídne i 3D animaci, pro menší návštěvníky bude připraven dětský ateliér, dodala Schusterová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám