Hlavní obsah

Toyota s elektrickým speciálem zajela rekord na Severní smyčce na Nürburgringu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota TMG EV P001 zvládla koncem srpna ujet jedno kolo na okruhu Nürburgring na Severní smyčce v rekordním čase. Trasu dlouhou 20,8 kilometru ujel tento elektrický speciál za 7 minut a 47,7 vteřiny. Dosavadní rekord pro vozidla poháněná elektrickými akumulátory činil 9 minut a 1,3 sekundy.

Článek

Toyota svůj speciál pojmenovala tak, že si jej podle názvu jednoduše spletete třeba s vysavačem - TMG EV P001. Technicky jde však o zajímavý automobil, který je poháněn dvěma elektromotory s výkonem 375 koní. Celkový točivý moment činí masivních 800 Nm. Nejvyšší rychlost je 260 km/h a zrychlení na stovku tomuto vozu trvá 3,9 vteřiny.

Pohon závodního vozu odebírá svou energii z lithium-keramického akumulátoru, který pracuje s napětím 520 Volt a ukládá celkem 41,5 kWh. Akumulátor je těžký 350 kilogramů, celková hmotnost vozu je přijatelných 970 kilogramů. Otevřený prototyp má rozvor kol 2,37 metru a je dlouhý 4,19 metru. Výška vozidla je pouhých 1,07 metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám